Εσείς πόσα κιλά είστε; Σε αυτήν τη χώρα ελεγκτές ζυγίζουν πολίτες στη μέση του δρόμου
Ακόμα και ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Κεμάλ Μεμίσογλου υποβλήθηκε σε ζύγιση στην Άγκυρα και διαπιστώθηκε ότι ήταν «πάνω από το κανονικό βάρος».

Η Τουρκία έχει εφαρμόσει ένα πανεθνικό πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, στο πλαίσιο του οποίου υγειονομικοί ελεγκτές ζυγίζουν τους πολίτες στους δρόμους. Στόχος της εκστρατείας είναι η αξιολόγηση 10 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τις 10 Ιουλίου.
Εκστρατεία και αυστηροί μέθοδοι ελέγχου ακόμα και στον δρόμο...
Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν αναπτυχθεί και στις 81 περιφέρειες της χώρας, εξοπλισμένοι με ζυγαριές και μεζούρες. Οι ελεγκτές σταματούν περαστικούς σε διάφορα σημεία, όπως δρόμους, πάρκα, εμπορικά κέντρα και πλατείες, ακόμα και πριν την επιβίβαση σε λεωφορεία ή την προσέλευση σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, και ελέγχουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Υπέρβαρος και ο υπουργός Υγείας - Τον ζύγισαν στην Άγκυρα
Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Κεμάλ Μεμίσογλου, δήλωσε σε συνέδριο νοσηλευτών ότι «το 50% της κοινωνίας μας είναι υπέρβαρο».
Τόνισε πως το υπερβολικό βάρος συνεπάγεται προβλήματα υγείας, τόσο άμεσα όσο και στο μέλλον, επισημαίνοντας τις πιθανές επιπτώσεις στις αρθρώσεις και την καρδιά, ειδικά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Μεμίσογλου υποβλήθηκε σε ζύγιση στην Άγκυρα και διαπιστώθηκε ότι ήταν «πάνω από το κανονικό βάρος».
Στόχοι και παροχές της καμπάνιας
Η εκστρατεία, η οποία περιγράφεται ως «εθνικός αγώνας» με σύνθημα «μάθε το βάρος σου, ζήσε υγιεινά», ξεκίνησε στις 10 Μαΐου με στόχο να ελέγξει έναν στους οκτώ Τούρκους. Άτομα με ΔΜΣ άνω του 25 παραπέμπονται σε κρατικά κέντρα όπου μπορούν να λάβουν δωρεάν διατροφική συμβουλευτική και υπηρεσίες παρακολούθησης.
Αντιδράσεις στα μέτρα: Κακή διατροφή λόγω ακρίβεια και παγωμένων μισθών
Η εκστρατεία έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τους Τούρκους πολίτες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα των υψηλών τιμών των τροφίμων και της στασιμότητας των μισθών, παράγοντες που επηρεάζουν την υγιεινή διατροφή.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επικριθεί για τον πολύ δημόσιο χαρακτήρα του προγράμματος, με πολλούς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα της δημόσιας ζύγισης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε το 2023 ότι περίπου το 30% των Τούρκων πάσχει από παχυσαρκία.

Εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας και στην Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παιδική παχυσαρκία, καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στη χώρα. Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη UNICEF και ακαδημαϊκά ιδρύματα (όπως το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), υλοποιεί την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Αυτό το πρόγραμμα είναι το πρώτο ολοκληρωμένο στην Ελλάδα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών και τις οικογένειές τους.
Οι βασικοί πυλώνες αυτής της δράσης περιλαμβάνουν:
- Προώθηση Υγιεινών Συνηθειών: Επικεντρώνεται στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και της σωματικής άσκησης.
- Παροχή Υπηρεσιών: Παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, ιατρική παρακολούθηση, συμβουλές σε εκπαιδευτικούς και πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.
- Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση: Πραγματοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της μη ισορροπημένης διατροφής και της έλλειψης άσκησης.
- Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας: Έχει ιδρυθεί Ευρωπαϊκό Κέντρο στην Αθήνα, το οποίο ασχολείται με την επεξεργασία γνώσης, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την υποστήριξη παιδιών με παχυσαρκία μέσω ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν παρακολούθησης.
Προγράμματα για ενήλικες και δωρεάν φάρμακα
Εκτός από την παιδική παχυσαρκία, το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει και σχεδιάζει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την παχυσαρκία ενηλίκων. Αυτό το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα περιλαμβάνει:
- Δωρεάν Ιατρική και Διατροφολογική Παρακολούθηση: Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν κλινική εκτίμηση και υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους.
- Δωρεάν Χορήγηση Φαρμάκων: Υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα παρέχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία σε ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ελληνικά προγράμματα εστιάζουν κυρίως στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την παροχή ιατρικών και διατροφικών υπηρεσιών, και όχι σε μεθόδους δημόσιας ζύγισης όπως στην Τουρκία.