Γ. Παπανδρέου για στάση Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ
Λόγω της αδυναμίας σύγκλισης των απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και των υπολοίπων εταίρων, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινή θέση με αποτέλεσμα το θέμα της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ να μην συζητηθεί καν σε υπουργικό επίπεδο, δήλωσε από τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Βουδαπέστης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου . Όπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός, παρά την υποβολή διαδοχικών σχεδίων σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, η Τουρκία δεν ικανοποιήθηκε με καμία διατύπωση, επιμένοντας ότι για την παροχή δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις της ΕΕ θα πρέπει η ίδια να συμμετέχει εξ ολοκλήρου στις διαδικασίες λήψης των σχετικών αποφάσεων της ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε, ότι καθώς οι 15 χώρες-μέλη της ΕΕ έλαβαν στη Νίκαια τον περασμένο Δεκέμβριο σαφή θέση σχετικά με τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, δεν διαφαίνεται επίτευξη συμφωνίας στο ούτε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 13 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Με αφορμή τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά και το υπόμνημα που η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε πρόσφατα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αδυνατεί να παρακολουθήσει τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή, όπως τη διεύρυνση της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Άμυνα, καθώς και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η Τουρκία βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: θα αξιοποιήσει με θετικό τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν για την ίδια από τις εξελίξεις αυτές, ή θα αντιδράσει αρνητικά καθυστερώντας ή ανακόπτοντας την προσαρμογή της σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σύντομη συνάντηση με τον κ. Τζέμ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου και ενδέχεται να έχουν κατ ιδίαν συνομιλίες, πιθανότατα την Τετάρτη.
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι παρανοήθηκε η δήλωσή του στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές: «ήθελα να υπογραμμίσω τις αντιφάσεις της τουρκικής πολιτικής εξαιτίας του διλήμματος που προανέφερα». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αντιφάσεις αυτές αναδεικνύονται και στο θέμα της Κύπρου. Η Ελλάδα, τόνισε, προωθεί την ενταξιακή υπόθεση και όσο αυτή προχωρά τόσο θα αυξάνονται οι τουρκικές αντιδράσεις. Η ελληνική στάση ωστόσο παραμένει αταλάντευτη με εμμονή στην ενταξιακή πορεία αλλά και στις ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία. Αυτές οι σχέσεις όμως, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να εξελίσσονται μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Ταυτόχρονα όμως έχουμε τη δυνατότητα με τη διπλωματία και την άμυνά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής μας κυριαρχίας.
Τέλος, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Άμυνα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη θέση ότι η ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να προχωρήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί από τους «15» και στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις να συγκροτήσει μέχρι το 2003 το πρώτο σώμα ευρωπαϊκού στρατού.