Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στη Σητεία Λασιθίου, για παράνομη κατοχή και προσπάθεια πώλησης έναντι του ποσού του 1 εκατ. ευρώ, αρχαίου ειδωλίου Μεσομινωικής περιόδου ανεκτίμητης αξίας, που απεικονίζει έναν Κούρο.

Πρόκειται για ειδώλιο, ύψους 30 cm, που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ. Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης και ο διευθυντής της Αστυνομίας Λασιθίου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Περράκης σε ανακοινώσεις τους στον Αγιο Νικόλαο, αναφέρθηκαν στην υπόθεση για την οποία συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ηλικίας 35, 41, 35 και 41 ετών.

Κατά την πρώτη εκτίμηση αρχαιολόγου της Εφορείας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας.

Τα ειδώλιο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις