Τραγικές εικόνες από τα ελληνικά νοσοκομεία, καταγράφει σε οδοιπορικό του Βρετανός δημοσιογράφος της ευρωσκεπτικιστικής Daily Mail. Η εφημερίδα διερωτάται: “πώς πεθαίνει ένα έθνος;”, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες ασθενείς “σβήνουν” στα νοσοκομεία, επειδή το κράτος δεν αντέχει οικονομικά για να τους θεραπεύσει.

“Αυτή την εβδομάδα, στα πολιορκημένα νοσοκομεία της Αθήνας, πήρα μία γεύση από τη σοκαριστική απάντηση”, γράφει ο Ιαν Μπίρελ, για την απάντηση στο ερώτημά του για το πότε πεθαίνει ένα έθνος.

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλληγορία για την υγεία μίας χώρας από το ίδιο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Και μόνο όταν δεις ο ίδιος τη φρίκη του συστήματος υγείας της Ελλάδας συνειδητοποιείς πόσο τρελό είναι γι΄αυτό το κάποτε περήφανο έθνος να συνεχίσει ως έχει. Αν ήταν η δική σου χώρα, θα σε έκανε να κλάψεις με πόνο και ντροπή“, προσθέτει ο δημοσιογράφος.

Χειρουργεία έχουν κλείσει, το προσωπικό έχει μειωθεί πολύ απλά επειδή δεν έχουν απομείνει χρήματα. Πριν από πέντε χρόνια η Ελλάδα δαπανούσε 13 δισ. λίρες στην Υγεία, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σήμερα, διαθέτει τα μισά.

Ακόμη χειρότερα, στους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς, 140 δημόσια νοσοκομεία έλαβαν μόλις 31 εκατομμύρια λίρες, 94% λιγότερα από ότι πέρυσι.

Σε αρκετά νοσοκομεία στην πρωτεύουσα, σχεδόν κάθε γιατρός, νοσοκόμα, ακόμη και οδηγός ασθενοφόρου, είχε τρομακτικές ιστορίες να μου πει, γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος, για ένα σύστημα που είναι στο χείλος της κατάρρευσης.

Νοσοκόμες μου είπαν ότι δεν υπήρχαν σεντόνια, οπότε οι ασθενείς πρέπει να φέρουν δικά τους, σε μία πτέρυγα, μάζεψαν χρήματα για να αγοράσουν πιεσόμετρο και θερμόμετρα, γιατί υπήρχαν ελλείψεις.

Από τη στιγμή που οι δαπάνες περικόπηκαν, τέτοιες πράξεις δείχνουν τον ηρωισμό του ιατρικού προσωπικού, που κρατά “ζωντανό” το σύστημα Υγείας, συνεχίζει.

Από εκείνους που είναι σε χειρότερη μοίρα είναι οι καρκινοπαθείς που περιμένουν ακόμη και τέσσερις μήνες για μία διάγνωση και έξι μήνες για κρίσιμη θεραπεία, σημειώνει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις