«Σεβόμαστε τον παραχωρησιούχο, μια εταιρεία έχει κρατική υπόσταση και τη φίλη χώρα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Με 223 ψήφους υπέρ -των βουλευτών των έξι εκ των οκτώ κομμάτων- που σηματοδοτούν μια ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, κυρώθηκε η συμφωνία για την μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (25 ψήφοι).

Το ΚΚΕ υπερψήφισε, ωστόσο, την τροπολογία για το Κερατσίνι και τα άρθρα για το Λιμενικό Σώμα, πλην αυτού για την συμμετοχή του Λιμενικού στην FRONTEX.

Η ΧΑ έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία την αρχή του και άρθρα του νομοσχεδίου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το άρθρο 10α, για τις εργασιακές σχέσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Δρίτσας δήλωσε πως «εξαντλήσαμε την προσπάθεια και όλη την καλή πίστη για την άρση κάθε επιφύλαξης για να μη μείνει η παραμικρή υποψία, ότι η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής με τις συμφωνίες που κάνει», αναφερόμενος στις νομοτεχνικές βελτιώσεις τις οποίες κατέθεσε μετά την επανάληψη της συνεδρίασης.

«Γεννήθηκε μείζον θέμα χωρίς λόγο», είπε και προσέθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος για όλη αυτή την αναταραχή, ενώ επανέλαβε ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν αποτελούν σε οποιαδήποτε περίπτωση παραβίαση των συμφωνημένων.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο παραχωρησιούχος έχει αποδεχτεί νομικές συμβουλές “υπερβολικής κάλυψης”», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έσπευσε να αξιοποιήσει το θέμα που δημιουργήθηκε για να αναδείξει τη δήθεν αναξιοπιστία της κυβέρνησης

Συνεχίζοντας, επανέλαβε ότι επρόκειτο για παρεμβάσεις οι οποίες συνέτειναν στην καλή νομοθέτηση και εξυπηρετούν και τις δυο πλευρές και αποφεύγονται μελλοντικές τριβές που θα μπορούσαν όπως είπε να εμποδίσουν την αναπτυξιακή προοπτική.

«Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις μπορούν πραγματικά να βελτιωθούν, να δοκιμαστούν και στην πράξη και να αξιολογηθούν», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις διαφοροποιήσεις που έχει η σημερινή συμφωνία από τη σύμβαση που είχε διαμορφωθεί κατά το παρελθόν από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων και ακινήτων που βρίσκονται μέσα στη λιμενική ζώνη, και στην παραχώρηση της ακτογραμμής των “Λιπασμάτων” στον Δήμο Δραπετσώνας «μετά από αγώνες 20 ετών», όπως ανέφερε.

Σημείωσε επίσης την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων δημοσίου συμφέροντος τις οποίες ασκούσε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς στη Δημοσία Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ), «απόφαση η οποία απετέλεσε την αιτία να μας ασκηθεί κριτική ότι είμαστε κρατιστές», όπως είπε.

Αναφερόμενος στις μετατάξεις, που το νομοσχέδιο καθιστά δικαιούχους όσους εργάζονται αυτή τη στιγμή στον ΟΛΠ, είπε ότι αν μεταχθούν δεν διατηρούν την προσωπική διαφορά, αλλά θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο

«Με τη σύμβαση αυτή γίνεται μια τομή, πρόκειται για σημαντική μετάβαση και λάβαμε πρόνοιες ικανές να εξασφαλίσουν την παραγωγική πορεία με κοινωνική ασφάλεια και κοινωνική βεβαιότητα», είπε.


«Αγυρτεία και αθλιότητα» χαρακτήρισε- μιλώντας στη Βουλή- ο Θεόδωρος Δρίτσας, δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται, όπως είπε, σε «άδειασμα Δρίτσα από το Μέγαρο Μαξίμου», και επανέλαβε ότι είναι συνήθης η επεξεργασία των νομοθετημάτων από την γραμματεία της κυβέρνησης.

Ο κ. Δρίτσας, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να «αντισταθούν» όπως είπε, και να μην αφήσουν το μιντιακό σύστημα ή όποιον άλλον να καθορίσουν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και «να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα κλίμα απογοήτευσης και τους πολίτες στην ανάπτυξη των πιο αντιδραστικών κατευθύνσεων. Η Ευρώπη προχωρεί σε μια τέτοια κατεύθυνση και η Ελλάδα δοκιμάζεται».


Τι δήλωσε νωρίτερα

Σε κλίμα έντασης, εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσιοποίηση των ενστάσεων της Cosco, για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωί της Πέμπτης.

Η συνεδρίαση διεκόπη λίγο μετά την έναρξή της, μετά από σειρά αιτημάτων των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο να αρχίσει εκ νέου το συντομότερο.

Νωρίτερα, ο Θεόδωρος Δρίτσας τόνισε στην τοποθέτησή τους ότι «η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάζει κανέναν», προσθέτοντας ότι το σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε, περιελάμβανε τη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ Cosco και ΤΑΙΠΕΔ. (Αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις