Κορονοϊός ΡομάΣυναγερμό στο θάλαμο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει ο εντοπισμός 13 κρουσμάτων κορονοϊού σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα από τις 23.00 το βράδυ της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου, κατόπιν συνεννόησης με τον περιφερειάρχη , Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη. Πρόκειται για τον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης, με πληθυσμό περίπου 3.000 άτομα, όπου χτες εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορονοϊού και συγκεκριμένα ένας 32χρονος, ο οποίος προκάλεσε τον συναγερμό.

Πιο αναλυτικά, κατά την ιχνηλάτηση του συγκεκριμένου κρούσματος από ειδικό συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που μετέβη στη Λάρισα με εντολή του κ. Χαρδαλιά, εντοπίστηκαν 31 επαφές που είχε, και στα πρώτα 17 τέστ που έγιναν βρέθηκαν 12 θετικοί. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη σε καραντίνα του οικισμού, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων και τέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση όλοι οι θετικοί. Από το πρωί της Παρασκευής 10 Απριλίου 2020 θα απομακρυνθούν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου.

Να σημειωθεί ότι η καραντίνα ισχύει από την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και ώρα 23.00 έως και τι 23 Απριλίου 2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό, τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται:

  • Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.
  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΡΟΜΑ Λάρισας Νίκος Παϊτέρης, με αφορμή τη διαπίστωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού σε 32χρονο Ρομά, δήλωσε εξήγησε πως στην κοινότητα των Ρομά υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να πιστέψουν ότι… υπάρχει ο κορονοϊός, ενώ παράλληλα ζήτησε την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά καλύτερη ενημέρωση στους Ρομά σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε: Τσιόδρας: Νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Να σημειωθεί ότι επιστήμονες, αρμόδιοι φορείς και οργανώσεις ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει εγκαίρως προληπτικά μέτρα για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τους καταυλισμούς Ρομά, τα προσφυγικά κέντρα, τους φυλακισμένους και τους άστεγους. Η κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση προμηθεύεται τώρα τα αναγκαία μέσα για την προετοιμασία των προσφυγικών δομών από τον κορονοϊό. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε σε επικοινωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ ότι η Βιέννη θα κάνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να διαθέσει σύντομα στην Αθήνα 181 ειδικά κοντέινερ για τις ανάγκες διαμονής και υγειονομικής παρακολούθησης προσφύγων και μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι η επικοινωνία των δύο υπουργών έγινε την Τετάρτη, 8 Απριλίου, δηλαδή τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τις 23 Μαρτίου, όταν καλούσε η κυβέρνηση τις δομές της ενδοχώρας να ετοιμαστούν άμεσα για να εφαρμόσουν το σχέδιο «Αγνοδίκη», όταν και εάν εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα: υγειονομικό αποκλεισμό των δομών με πλήρη απαγόρευση εισόδου και εξόδου και δημιουργία τριών χώρων, ένα για ιατρικές εξετάσεις, άλλο για απομόνωση των κρουσμάτων και ένα τρίτο για ανάρρωση και θεραπεία. Τέτοιου είδους κοντέινερ, λοιπόν, ετοιμάζεται να στείλει η Αυστρία, τόσο καιρό μετά και ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι είχε έγκαιρα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις προσφυγικές δομές. (Διαβάστε αναλυτικά).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις