Λαζαράκια: Συνταγή για παραδοσιακά ψωμάκια.  Σε ανάμνηση  της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου, φτιάχνουν αυτά τα αρτοποιήματα.
Παραδοσιακά, τα λαζαράκια ήταν σταφιδόψωμα που είχαν καρφάκια γαρίφαλου για μάτια. Ανάλογα με την περιοχή, οι νοικοκυρές έβαζαν μέλι, καρύδια, σταφίδες και άλλα υλικά. Η συνταγή που σας δίνουμε εδώ βασίζεται στο μπριός, για να είναι ελαφρώς πιο αφράτη και γλυκιά.

  • Υλικά
  • 150 ml γιαούρτι αραιωμένο με λίγο νερό
  • 2 αβγά & 1 κρόκος
  • 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 80 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 βανιλίνη
  • Το ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι καρύδια, σταφίδες και αμύγδαλα (προαιρετικά)
  • Κρατάμε το ασπράδι του τρίτου αβγού για το ψήσιμο
  • Λίγη καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το βούτυρο λιωμένο σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσουν
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει ομοιόμορφη
Ζυμώνουμε καλά για δέκα λεπτά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 25 λεπτά να φουσκώσει
Επαναλαμβάνουμε το ζύμωμα για 10’ λεπτά και εδώ αν το επιθυμούμε προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη
Πλάθουμε χοντρά κορδόνια 25 εκατοστών περίπου και μικρές μπαλίτσες στο μέγεθος βερίκοκου. Στερεώνουμε την μπάλα στο μέσο του κορδονιού και πλέκουμε τις άκρες του σαν σε κουλουράκι.
Θα πάρουμε περίπου 8 λαζαράκια με αυτή τη δόση. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
Χτυπάμε το ασπράδι που περίσσεψε με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα λαζαράκια. Στερεώνουμε δυο αμύγδαλα ή σταφίδες για μάτια, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και ψήνουμε στους 180oC για 25′ λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Δείτε μία ακόμη συνταγή σε βίντεο:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις