Κορονοϊός Πάσχα 2020: Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας έχουν πλέον εμπεδώσει ότι το φετινό Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι πολίτες δεν μπορούν να πάνε εκκλησία, ούτε μπορούν να συμμετέχουν στα παραδοσιακά γλέντια για το ψήσιμο του οβελία. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν μεγάλες συναθροίσεις, μεγάλες παρέες και συνωστισμό σε αυλές και ταράτσες σπιτιών.

Ειδικά στην Αττική, η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό παραβατών σε αυλές, πιλοτές και ταράτσες. Για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα ειδοποιούν τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κάνουν αρχικά συστάσεις με τηλεβόα ή ακόμη και δια ζώσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι αστυνομικοί θα βεβαιώνουν πρόστιμα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα προβαίνουν και σε συλλήψεις.

Διαβάστε: Η ενημέρωση Τσιόδρα – Χαρδαλιά για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως εδώ και μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο σε συνεντεύξεις του, όσο και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνει «Το Πάσχα μένουμε σπίτι. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορονοϊό». Αυτό σημαίνει πως το Πάσχα του 2020 δεν θα υπάρξουν ούτε υπαίθριες σούβλες, ούτε συναθροίσεις και ο οβελίας θα ψηθεί στον φούρνο. Συγκεκριμένα, το σούβλισμα του οβελία δεν επιτρέπεται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων. Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων που έχουν ταράτσα δική τους, ή μεγάλο μπαλκόνι με εγκατάσταση για ψησταριά, τότε το σούβλισμα επιτρέπεται, αλλά χωρίς καλεσμένους, μόνο για τα μέλη της οικογένειας που μένουν εκεί.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας τη Μεγάλη Τετάρτη στις απορίες για το τι ισχύει για το Πάσχα, είπε ότι ισχύει ακριβώς ό,τι ισχύει για όλες τις άλλες μέρες: «Ο ιός δεν ξέρει τι είναι το Πάσχα. Ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όσα έχουμε πετύχει με τόσες προσπάθειες».«Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά, ας είναι αδιαπραγμάτευτο αυτό το ζήτημα, σε λίγο καιρό παίρνουμε τις ζωές μας πίσω», επισήμανε. «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», είπε αναφερόμενος στα σενάρια περί άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίστηκε την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020 αισιόδοξος για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι νομίζει ότι «είμαστε σε μία πολύ καλή φάση όπου μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί. Ωστόσο, πιθανή μαζική παραβίαση των μέτρων το τριήμερο της Ανάστασης μπορεί να ανατρέψει τα θετικά αποτελέσματα που είχε η χώρα έως σήμερα.

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή» για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 και στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι σε κάθε χώρα θα γίνει σταδιακή άρση των μέτρων και στη συνέχεια παρακολούθηση των αντιδράσεων. Αν υπάρξουν κρούσματα και θάνατοι, τα μέτρα θα εφαρμοστούν ξανά, τόνισε, για να συμπληρώσει ότι καταλαβαίνει την κόπωση που υπάρχει: «Υπομείναμε και υπομένουμε», σχολίασε και παρατήρησε: «Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να καταργήσουν την ανθρωπιά μας».

Κλειστά τα νεκροταφεία

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020 το κλείσιμο των κοιμητηρίων την Μεγάλη Παρασκευή. Πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέες εστίες αναζωπύρωσης της επιδημίας. Μάλιστα η Ελληνική Αστυνομία καλείται να περιφρουρήσει και αυτή τη διαδικασία, κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή, όπου πολλοί πολίτες βρίσκονταν σε αυτά για να τιμήσουν τους ανθρώπους που έχασαν. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές, ωστόσο θα έχουν υπό διακριτική επιτήρηση, κυρίως περιφερειακά νεκροταφεία της Αττικής.

Κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε πως οι εκκλησίες της χώρας θα παραμείνουν κλειστές κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Μεγάλη Εβδομάδα. Όπως είπε, «η Εκκλησία της Ελλάδος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνσεις προς τους πιστούς ενόψει της Μ. Εβδομάδας».

Στο πλαίσιο αυτό δε, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η ατομική προσευχή δεν περιλαμβάνεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το OPEN TV, η αστυνομία στέλνει στις εκκλησίες για περιπολίες την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Η επιτήρηση θα γίνεται από το πρωί έως το βράδυ και ήδη οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων έχουν λάβει τις σχετικές διαταγές. Μάλιστα στην «επιχείρηση» θα συμμετέχουν ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά ώστε να δίνουν πλήρη εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έφτασαν πληροφορίες  για ιερέα ο οποίος έκλεινε ραντεβού με πιστούς μέσω γραπτών μηνυμάτων, οι οποίοι ήθελαν να λάβουν την Θεία Κοινωνία. Αμέσως η αστυνομία ενημέρωσε τον προϊστάμενο του ιερέα για την δραστηριότητά του ζητώντας να τον επιπλήξουν και να σταματήσει η διαδικασία. Επίσης, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει απλώσει «δίχτυ» στο διαδίκτυο, ώστε να εντοπίζει τους «ακραίους» που θέλουν να παρασύρουν κόσμο να συγκεντρωθούν αύριο και την Μεγάλη Παρασκευή έξω από εκκλησίες.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Παρασκευή «τα καταστήματα που προβλέπεται να είναι ανοιχτά, θα είναι ανοιχτά από τη 1 η ώρα το μεσημέρι και ως τις 7 το απόγευμα. Μόνο για 6 ώρες». Όπως σημείωσε ανακοινώνοντας το νέο μέτρο της κυβέρνησης, έτσι θα μπορούμε «το πρωί να έχουμε την ευκαιρία από το σπίτι μας να προσευχηθούμε με τη δέουσα κατάνυξη για την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Κυρίου μας και μετά το βράδυ για την Ακολουθία του Επιταφίου».

Όσον αφορά στο Μεγάλο Σάββατο, τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ενός καθολικού lockdown με την λήξη της λειτουργίας των καταστημάτων ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετακινήσεων από «ανυπάκουους».

Τι θα γίνει με την κυκλοφορία των ΙΧ

Η κυβέρνηση από την πλευρά της πάντως στέλνει ήδη μηνύματα προς του πολίτες σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να κριθούν απαραίτητα να ληφθούν ενόψει του τριημέρου της Ανάστασης με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα του Πάσχα προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις την Μεγάλη Τρίτη των κυβερνητικών εκπροσώπων. «Θα το δούμε, θα το εξετάσουμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», σχολίασε σχετικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε σχετικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα: «Δεν προβλέπεται επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή. Ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως για παράδειγμα στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως, μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες» .«Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα», πρόσθεσε.

Μπλόκα και πρόστιμα

Το αστυνομικό σχέδιο για την αποτροπή μετακινήσεων για μαζικά οικογενειακά τραπέζια, σε εξοχικά και φιλικά σπίτια, περιαστικά της Αττικής, θα επικεντρωθεί σε κομβικά οδικά σημεία της Αττικής. Τα αστυνομικά μπλόκα θα στηθούν σε Λεωφόρο Μαραθώνος, Μεσογείων, Μαρκοπούλου, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Λεωφόρο Πεντέλης, Φυσικά στις Εθνικές Οδοί Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου ήδη εξελίσσονται εντατικοί έλεγχοι.

Για τον σχεδιασμό για την επιτήρηση και τους ελέγχους στην Αττική Οδό είναι έτοιμος ωστόσο στην ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν για δημιουργία ουρών οχημάτων προς έλεγχο, κάτι που θα δημιουργήσει εκνευρισμό και πεδίο αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες. Εκνευρισμός που θα μεγαλώνει όταν οι αστυνομικοί θα είναι υποχρεωμένοι να βεβαιώσουν παραβάσεις, να αφαιρέσουν άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων και να υποχρεώσουν σε αναστροφή τους επιβάτες. Γι αυτό το λόγο τα μπλόκα θα στηθούν κοντά σε εξόδους της Αττικής Οδού, προκειμένου να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και να υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής προς το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας.

Τέλος, από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής δήλωσε ότι πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις το Πάσχα αφού ακούσει πρώτα τις εισηγήσεις των ειδικών.Σημείωσε ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο, εάν δοθεί σχετική εντολή, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Υπενθύμισε επίσης ότι ήδη υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως έχει ξεκινήσει ήδη ενόψει του Πάσχα πιο αυστηρούς ελέγχους και έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο που αφορά σε μπλόκα, περιπολίες, και εναέρια επιτήρηση με τη χρήση drones αλλά και ελικοπτέρων. Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης πάντως να μειωθούν οι άσκοπες μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα αποδεικνύει και ο διπλασιασμός των προστίμων για όσους αγνοούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.