Νοσοκομείο Βόλου – Π. Μαλινδρέτος: Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου κ. Παύλος Μαλινδρέτος, με συνέντευξή του στο e-thessalia.gr αποτυπώνει την πραγματικότητα που ισχύει στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα της Μαγνησίας.

«Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, που καλύπτουν εφημερίες, δεν μπορεί να αποτελούν μόνιμη λύση. Πρέπει η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας να ασχοληθεί σοβαρά επιτέλους. Δεν μπορούν να λένε σήμερα πως δεν χρειάζονται προσλήψεις, όταν το Τμήμα Επειγόντων λειτουργεί με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας.

Ο κορονοϊός έφερε για εκείνους που εθελοτυφλούσαν, όλες τις ανάγκες των νοσοκομείων στην επιφάνεια. Ακόμα περιμένουμε τις 16 θέσεις που ζητήσαμε για την κάλυψη των κλινικών του Νοσοκομείου. Αυτό που συμβαίνει με το ΤΕΠ, μέσα στη μεγαλύτερη κρίση είναι φοβερό και δεν σημαίνει πως όταν λήξει η καραντίνα θα διορθωθούν τα πράγματα. Οι γιατροί είναι λίγοι και το λέμε σε όλους τους τόνους, αλλά αδιαφορούν», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καλύψει με γιατρούς τα νοσοκομεία στους οποίους δίνει 1.300 ευρώ, αλλά να ανακοινώσει πως θα πληρώσει με 2.200 ευρώ γιατρούς, για να εργαστούν με μπλοκάκια. Στο Νοσοκομείο του Βόλου δεν εμφανίστηκε κανείς, γιατί μέσα στις «άγριες» συνθήκες κανείς δεν διακινδυνεύει.

«Πού είναι και οι εθελοντές, πού είναι τα μπλοκάκια, πού είναι όλα όσα ακούσαμε… γιατί ακούσαμε πολλά. Δεν ήρθε ούτε ένας, ως εξαίρεση για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας. Αλλάξανε οι σχέσεις εργασίας μας και δεν αντιδράσαμε γιατί είμαστε σε έκτακτη ανάγκη και βάλαμε πρώτα τη δημόσια Υγεία, αλλά μείναμε μόνοι χωρίς υποστήριξη.

Βάλαμε τη δημόσια Υγεία πάνω απ’ όλα και τη βάλαμε μόνο εμείς. Πρέπει να κοιτάμε την πραγματικότητα κατάματα», δήλωσε και τόνισε πως το υπουργείο πρέπει να απαντήσει ποιες κινήσεις έκανε, καθώς κανένα πλαίσιο δεν όρισε για την πραγματική βοήθεια. Μπορεί να λάβανε κάποια μέτρα στην Αθήνα για τις κλίνες, αλλά σε καμία πόλη της περιφέρειας δεν λήφθηκαν μέτρα για να ενισχυθεί το σύστημα. Αυτή είναι η αλήθεια». Πηγή: e-thessalia.gr

Σε προηγούμενη συνέντευξη του στο Ράδιο ΕΝΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου είχε δηλώσει «Θα συνταξιοδοτηθώ κι ακόμη θα μιλάμε για τις 14 θέσεις των ιατρών». Και είχε επισημάνει πως η κυβέρνηση πρέπει να δράσει, να ενισχύσει και το Νοσοκομείο με γιατρούς, αλλά και τα Κέντρα Υγείας των νησιών, καθώς οι γιατροί δεν μπορούν να γίνονται «λάστιχο» καλύπτοντας τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, ταυτόχρονα και του Νοσοκομείου αλλά και των νησιών.

Αύξηση κλινών ΜΕΘ και πληρωμή υπερωριών
Ο κ. Μαλινδρέτος είχε μίλησε για τα θετικά βήματα που έχουν γίνει αυτή την περίοδο με την κρίση του κορονοϊου στο ΕΣΥ, αλλά και όσα δεν έχουν γίνει οξύνοντας τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και σε τοπικό επίπεδο.
«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς. Όσο αφορά τις κλίνες των ΜΕΘ σχεδόν έχουν διπλασιαστεί, όχι ότι επαρκούν για τη χώρα μας, αλλά πάντως από κει που ήταν, έγινε ένα μεγάλο βήμα κι αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση. Ένα επίσης θετικό που δεν είχε γίνει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ότι τώρα αύξησαν το ποσοστό των υπερωριών, γιατί είχαμε συνηθίσει να δουλεύουμε για τη …σημαία.

Οι παραπανίσιες ώρες δεν πληρώνονταν. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος μας άκουσε, έστω και γι’ αυτούς τους μήνες της κρίσης. Γιατί το προσωπικό είναι λίγο πάνω από το μισό και είναι εδώ, αδιαφορώντας για άδειες και υπερωρίες και ασχολήθηκε με τη δημόσια υγεία. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να προσφέρουμε στον συμπολίτη μας, δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να πληρωνόμαστε κιόλας», σημείωσε ο κ. Μαλινδρέτος σχετικά με τις θετικές κινήσεις για την ενίσχυση του τομέα υγείας.

Γενικοί γιατροί …λάστιχο και «άφαντες» οι νέες προσλήψεις
«Δεν μπορεί να κάνουμε τους γενικούς γιατρούς της Ελλάδας λάστιχο κι από τη μια να τους τραβάμε στα αγροτικά και τα Κέντρα Υγείας κι από την άλλη στα Επείγοντα του Νοσοκομείου για να κάνουν εφημερίες. Κι αν το κάνουμε αυτό για ένα – δύο μήνες, το καταλαβαίνω για να κερδίσουμε λίγο χρόνο . Αυτό προϋποθέτει όμως ότι έχουμε προκηρύξει τις θέσεις αυτές για να λειτουργήσει το σύστημα. Εδώ μιλάμε για ένα ΤΕΠ εν μέσω μιας πανδημίας, αλλά δεν προκηρύξανε τις κενές θέσεις. Να βοηθήσουμε όλοι στα επείγοντα, όχι όμως χωρίς έναν ορίζοντα», είπε ο κ. Μαλινδρέτος επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι κενές θέσεις στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου, που πρέπει να καλυφθούν.

«Πέρυσι μιλούσαμε για τα προβλήματα επάνδρωσης στα νησιά. Δεν μπόρεσαν να το κάνουν, δεν τα κατάφεραν να δώσουν προνόμια , δέχομαι την καλή πρόθεση, όμως τώρα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο ενίσχυσης το Υπουργείο. Πέρυσι μιλούσαμε πάλι για τους γενικούς ιατρούς που φεύγανε για να καλύψουν τα νησιά,αφήνοντας τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Τώρα θα μιλάμε για γενικούς ιατρούς που θα καλύπτουν και τα χωριά και τα Κέντρα υγείας και το Νοσοκομείο και τα νησιά. Πως θα γίνει αυτό; Δεν θα πάρει τώρα η ΥΠΕ τους γιατρούς να τους στείλει στα νησιά γιατί δεν έχει λυθεί το πρόβλημα ακόμη; Θα τους πάρει. Στο ΤΕΠ όμως τι θα κάνει; Στα Κέντρα Υγείας τι θα γίνει;», είχε αναρωτηθεί χαρακτηριστικά ο κ. Μαλινδρέτος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις