Άρση περιοριστικών μέτρων: Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η Ελλάδα μπαίνει στην φάση της «νέας καθημερινότητας», όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι αρμόδιοι υφυπουργοί οι οποίοι περιέγραψαν το πλαίσιο της μετάβασης από την εποχή του «μένουμε σπίτι» σε αυτήν του κινούμαστε προσεκτικά.

Το πρωί της Δευτέρας 4 Μαΐου θα είναι ένας «σταθμός» για την χώρα, με τους πολίτες να μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι… χωρίς SMS, ωστόσο οι οδηγίες της Πολιτείας είναι σαφείς. «Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στους πολίτες.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι μια δύσκολη και μακρά διαδικασία και όπως είπε ο πρωθυπουργός στο νέο του διάγγελμα, «μπορούμε πια να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν» κρούοντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και την επόμενη μέρα, και σημειώνοντας ότι κλειδί για την επιτυχία των μέτρων θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Μια από αυτές, μάλιστα, που αφορά στον χρονικό περιορισμό της κυκλοφορίας, αναφέρει συγκεκριμένα: «Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 πμ έως τις 6 πμ».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε εκτενή αναφορά στην υπευθυνότητα που έδειξαν οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία «ο κρατικός μηχανισμός επιτήρησε, και προστάτευσε την προσπάθεια των πολλών από την ανευθυνότητα των λίγων». Σε ό,τι αφορά στην νέα κατάσταση, ανέφερε τα παρακάτω:

Μέχρι τις 4 Μαϊου ισχύουν χωρίς «εκπτώσεις» τα ήδη ισχύοντα μέτρα και το δόγμα «μένουμε σπίτι». Από την Δευτέρα 4 Μαΐου, «το σχέδιό, το καθημερινό στοίχημα τροποποιείται», αλλά:

  • Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου.
  • Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις