Άνοιγμα καταστημάτων: Δύσκολη και πρωτόγνωρη δοκιμασία θα είναι για όλους η η νέα «κανονικότητα» στο εμπόριο, από την Δευτέρα 4 Μαΐου, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το πρώτο κύμα άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.  Στις επιχειρήσεις, θα υπάρχει πλέον τήρηση των μέτρων υγιεινής, αποστάσεις, χρήση μάσκας, αντισηπτικά και απολύμανση.

Ενόψει του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, προβληματισμός υπάρχει για τα ρούχα που θα δοκιμάζει ο κόσμος στα δοκιμαστήρια, με τον καθαρισμό με ατμό να προκρίνεται ως μια λύση. Ο Κώστας Ντελέζος, Υγειονολόγος Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Εργαστήριο Απολύμανσης, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στην εκπομπή «LIVE NEWS» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega. «Υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ κι αυτό που έχουμε για υφάσματα είναι πλύσιμο με θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών κελσίου. Υπάρχουν μελέτες που δεν δίνουν προτεινόμενο τον ζεστό ατμό σαν μία από τις οδηγίες», τόνισε ο κ. Ντελέζος.


«Ωστόσο, πολλές μελέτες λένε ότι μπορούν να κάνουν την διαδικασία της απολύμανσης. Όμως πρέπει πρώτα να υπάρχει καθαρισμό. Ζεστό νερό με σαπούνι και μετά υπέρθερμος ατμός. Δεν μπορεί να γίνει σε μια ροή ενός καταστήματος που ο κόσμος δοκιμάζει ρούχα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μολυνθεί από ένα ρούχο, αν δεν ακουμπήσει μετά το πρόσωπό του. Μόνο αυτό μπορεί να γίνει. Μετά τη δοκιμή να πλύνουμε τα χέρια μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ήδη οι καταστηματάρχες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων αλλά και των πελατών. Σε κάθε περίπτωση  ενώ η αγωνία για την επόμενη ημέρα σαφώς και είναι μεγάλη.

Το σχέδιο για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα υλοποιηθεί σε 7 φάσεις έως και τα μέσα του καλοκαιριού. Ειδικότερα

4 Μαΐου επαναλειτουργούν:

Κομμωτήρια και κουρεία, καταστήματα οπτικών ειδών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής όπως ινστιτούτα αισθητική, κέντρα μανικιούρ πεντικιούρ, πώλησης φυτών και λιπασμάτων, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών καθώς και επιδιόρθωσης ενδυμάτων και υποδημάτων.

 • Το ωράριο λειτουργίας θα ξεκινά στις 10 πμ ενώ θα είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές , η τήρηση απόστασης 2 μέτρων καθώς και η χρήση μάσκας και αντισηπτικών.
 • Για επιχειρήσεις έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων
 • Για επιχειρήσεις από 21 τετραγωνικά μέτρα έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων +1 ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.
 • Για επιχειρήσεις από 101 τετραγωνικά μέτρα και άνω επιτρέπεται η παρουσία 12 ατόμων συν 1 ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.
 • Αν το κατάστημα έχει ορόφους δεν επιτρέπεται περισσότερο από 1 άτομο ανά 10 τ.μ ενώ η χρήση των ανελκυστήρων επιτρέπεται μόνο με την χρήση του 40% της χωρητικότητας τους.
 • Ειδικά για τα κομμωτήρια και επιχειρήσεις καλλωπισμού το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βραδύ για τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βραδύ για το Σαββάτο.
 • Οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες μόνο μετά από ραντεβού ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να τηρούν συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.
 • Τα ΚΤΕΟ θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο μετά από ραντεβού ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να τηρούν συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.
 • Επιτρέπεται επίσης η μετακίνηση παραγώγων μεταξύ των νομών για τις λαϊκές αγορές

11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν:

 • Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις εκτός των εμπορικών κέντρων
 • Στις λαϊκές αγορές θα μπορούν να επανέλθουν και οι πωλητές βιομηχανικών ειδών.
 • Επαναλειτουργούν οι σχολές οδήγησης

18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν:

 • Ζωολογικά Πάρκα και βοτανικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι με την τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών χωρίς λειτουργία των χώρων εστίασης ή την παροχή θεαμάτων.
 •  Πρακτορεία του ΟΠΑΠ όχι όμως με καθημένους πελάτες και με τον περιορισμό των τετραγωνικών που ισχύει και για τις άλλες επιχειρήσεις

1 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν:

 • Εμπορικά κέντρα και malls εκτός των χώρων εστίασης που βρίσκονται εντός αυτών
 • Όλοι οι χώροι εστίασης ( εστιατόρια και καφέ) σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια ή σταντ θα πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρα μεταξύ τους και 1 άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα καταστήματος. Επιτρεπόμενος αριθμός 4 ατόμων ανά τραπέζι

Στο επιχειρησιακό σκέλος οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν την κατανομή του προσωπικού που θα απασχοληθεί με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε φυσικού καταστήματος, αλλά και με βάση την ανάγκη να υπάρχουν αρκετές βάρδιες εργαζομένων. Όσον αφορά το ωράριο, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί, αλλά θα εξαντλούν το ωράριο για εξυπηρέτηση πελατών και την αποφυγή συνωστισμού.

Εν τω μεταξύ, επαγγελματικοί σύνδεσμοι και ενώσεις, προειδοποιούν ότι μέσα στο Μάιο ενδεχομένως να φανούν τα πρώτα «λουκέτα» επιχειρήσεων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν με το lockdown και «δεν πρόκειται να ξανανοίξουν». Ήδη σε διάφορες αθηναϊκές γειτονιές μικρά καταστήματα έχουν αδειάσει από εμπόρευμα και εξοπλισμό, δίνοντας το μήνυμα της μη επανόδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΓΕΜΗ τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκαν 231 παύσης επιχειρήσεων αλλά και 791 ενάρξεις. Οι αριθμοί ωστόσο τόσο των λουκέτων όσο και των ενάρξεων είναι εξόχως χαμηλοί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το lockdown εμπόδισε την κινητικότητα προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση. Ειδικότερα, τα «λουκέτα» το Μάρτιο του 2020 ήταν 660 το Μάρτιο, 1.153 το Φεβρουάριο και 1.401 τον Ιανουάριο. Αντιστοίχως, οι ενάρξεις ήταν 2.484 τον Μάρτιο, 4.245 τον Φεβρουάριο και 3.869 τον Ιανουάριο.