Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τη μνήμη  των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου, των Αγίων Τιμόθεου και Μαύρας, του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού Αρχιεπισκόπου Άργους και Ναυπλίου, των Αγίων Διόδωρου και Ροδοπιανού του Διάκονου, των Αγίων Είκοσιεπτά Μαρτύρων, του Αγίου Οικουμένιου του Θαυματουργού επισκόπου Τρίκκης και της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω. Επίσης, γιορτάζουν η Αγία Ξενία η Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή, ο Άγιος Θεοφάνης Μητροπολίτης Περιθεωρίου, ο Άγιος Πάμβος «Καθολικός Γεωργίας», ο Όσιος Θεοδόσιος καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, οι Όσιοι Μιχαήλ και Αρσένιος, ο Όσιος Μάμας Πατριάρχης Γεωργίας, ο Άγιος Παύλος ο Μάρτυρας εκ Ρωσίας και ο Άγιος Γρηγόριος Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ, Γιαροσλάβλ και Λευκής Λίμνης.

Επίσης, τιμούμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου των Σπηλαίων εν Κιέβω, τη Σύναξη των εν Μεσσηνία Αγίων, τη Σύναξη πάντων των εν Λαγκαδά Αγίων, την Αγία Ταμάρα τη βασίλισσα, τη
Σύναξη της Παναγίας της Ατταλειώτισσας στον Ταύρο, τους Οσίους Απόστολο και Θεοχάρη τους αυτάδελφους, τις Αγίες Έξι Παρθενομάρτυρες του Γεροπλατάνου Χαλκιδικής, τη Σύναξη πάντων των εν Θεσσαλονίκη αγίων, τη Μετακομιδή τμημάτων των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Φανέντων και τη Σύναξις Πάντων των εν Γορτύνη και Αρκαδία της Κρήτης διαλαμψάντων Αγίων.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν, ο Μαύρος, η Μαύρα (Μαυρούλα, Μαυρίτσα), που γιορτάζουν και στις 9 Νοεμβρίου (Αγίων Χριστοφόρου και Μαύρας), η Μυροφόρα καθώς και η Ροδόπη (Ροδώπη). Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Μυροφόρες, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, είναι οι γυναίκες που ακολουθούσαν το Κύριο μαζί με τη Μητέρα του, έμειναν μαζί της κατά την ώρα του σωτηριώδους πάθους και φρόντισαν να αλείψουν με μύρα το σώμα του Κυρίου. Όταν δηλαδή ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος ζήτησαν κι’ έλαβαν από το Πιλάτο το δεσποτικό σώμα, το κατέβασαν από το σταυρό, το περιέβαλαν σε σινδόνια μαζί με εκλεκτά αρώματα, το τοποθέτησαν σε λαξευτό μνημείο κι’ έβαλαν μεγάλη πέτρα πάνω στη θύρα του μνημείου, παρευρίσκονταν θεωρώντας κατά τον ευαγγελιστή Μάρκο η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία που καθόταν απέναντι του τάφου. Άλλη Μαρία εννοούσε οπωσδήποτε τη Θεομήτορα. Δεν παρευρισκόταν μόνο αυτές, αλλά και πολλές άλλες γυναίκες όπως αναφέρει και ο Λουκάς.