Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά την Ανάμνηση του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού επί Κωνσταντίου. Επίσης τιμά τον Άγιο Κοδράτο και τους μαζί μ’ αυτόν μαρτυρήσαντες, την Εύρεσις του Τιμίου Λειψάνου του Οσίου Νείλου του Νέου του Μυροβλήτη, τον Άγιο Ακάκιο, τους Αγίους Ρουφίνο και Σατορνίνο, τον Όσιο Ιωάννη τον Ψυχαΐτη, τον Άγιο Μάξιμο, τον Όσιο Ταράσιο τον θαυματουργός «ὁ ἐν Λυκαονίᾳ».

Επιπλέον, τη Μετάθεση των ιερών λειψάνων του Οσίου Ευθυμίου του Μεγάλου, τον Άγιο Ιουβενάλιο τον Μάρτυρα, τον Άγιο Φλάβιο τον Ιερομάρτυρα και τους συν αυτώ Αγίους Μάρτυρες Αύγουστο και Αυγουστίνο τους αυτάδελφους, τον Όσιο Ιωάννη και τους μαθητές αυτού, τον Όσιο Νείλο εκ Ρωσίας, τον Άγιο Αλέξιο Τοθ τον Υπερασπιστή της Ορθοδόξου Πίστεως στην Αμερική, τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Λιούμπεχ Ρωσίας, τη Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Ζίροβιτς Ρωσίας και τον Άγιο Κύριλλο τον μάρτυρα. Ωστόσο, δεν  υπάρχει καμία γνωστή γιορτή στο εορτολόγιο. Σε κάθε περίπτωση, χρόνια πολλά με υγεία σε όλο τον κόσμο!

Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, έγινε στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα». Εδώ έχουμε μια άλλη εμφάνιση, που έγινε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ. Τότε αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος (βλέπε 18 Μαρτίου) και βασιλιάς ο Κωνσταντίνος, γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η εμφάνιση αυτή έγινε στις 7 Μαΐου, κατά μια των ημερών της Πεντηκοστής. Ήταν η ώρα (βυζαντινή) τρίτη, όταν ξαφνικά στον ουρανό φάνηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, μέχρι και το όρος των Ελαίων. Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκόμενους στην Ιερουσαλήμ. Νέοι και γέροι, γυναίκες και παιδιά, όλοι μαζί, έτρεξαν στην εκκλησία και με πολλή χαρά και θερμή κατάνυξη ευχαρίστησαν και δόξασαν το Θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που αγίασε το ξύλο του σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων χριστιανών κατά του διαβόλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις