Νέα Σμύρνη: Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του OPEN ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης αποκάλυψε έναν ιδιαίτερο τρόπο που επινόησε προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην κεντρική πλατεία του δήμου του. Το σχέδιο του πάντως πυροδότησε αντιδράσεις υπό το φόβο να προκαλέσει ενδεχομένως μεγαλύτερα προβλήματα:

«Πρέπει να δώσουμε μία διέξοδο στα νέα παιδιά. Δεν λέμε να μην συνωστίζονται, αλλά λέμε να μένουν στις γειτονιές τους. Το βράδυ του Σαββάτου σκοπεύουμε να στήσουμε 100 μεγάφωνα σε 30 περιφερειακά σημεία της πόλης και θα προβάλλεται ηλεκτρονικά μία συναυλία που έδωσε στη Νέα Σμύρνη ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας», είπε ο δήμαρχος.

Σχετικά με τον κίνδυνο να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος σε όλα αυτά τα σημεία, απάντησε:

«Εάν σε κάποιο σημείο διαπιστωθεί συγχρωτισμός θα τραβήξω την πρίζα και όλο το event θα τελειώσει».

Προς το παρόν πάντως ο δήμαρχος δεν σκέφτεται να κλείσει την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπως έγινε στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής:

«Δεν φτάσαμε ακόμα στο σημείο να κλείσουμε την πλατεία, όπως έγινε στην Αγία Παρασκευή. Καθημερινά υπό την παρουσία μου ένα κλιμάκιο της ΓΑΔΑ με αστυνομικούς περνάει από τα καταστήματα και συστήνουμε τα μέτρα ασφάλειας. Οι μαγαζάτορες τηρούν τα μέτρα 100%. Εμείς συστήνουμε στον κόσμο να κρατάει αποστάσεις», ανέφερε, καταλήγοντας, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης.

Τι λένε οι επιστήμονες για τις συναθροίσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την επιβάρυνση που μπορεί να έχουν τέτοια φαινόμενα στη διασπορά του κορονοϊού

Τούντας: Σε ανοιχτό χώρο δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση

Την επικινδυνότητα των δημόσιων συναθροίσεων επισήμανε με αυστηρότητα ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το φαινόμενο είναι επικίνδυνο καθώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα κοροναϊού σε κάποιον από τους παρευρισκόμενους.

Οι εκρήξεις επιδημίας που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν σε κλειστές δομές και γι’ αυτό κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως τα κρούσματα, να τα ιχνηλατήσουν και να τα απομονώσουν.

«Όταν είμαστε σε ανοιχτό χώρο, αυτή η ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει» εξήγησε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «αν υπάρξει ένα άτομο μολυσμένο και μεταδώσει σε άλλα άτομα σε ανοιχτό χώρο τον ιό, δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα άτομα αυτά ώστε να τα απομονώσουμε και να περιορίσουμε την τοπική έκρηξη της επιδημίας, η οποία μπορεί να μεταφερθεί μετά ευρύτερα στην κοινότητα».

Ο κ. Τούντας μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «αν δεν έχουμε άσχημες επιπτώσεις από αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες πιθανόν να έχουμε μια γρήγορα ολοκλήρωση αυτού του επιδημικού κύκλου».

Μέχρι τώρα οι προβλέψεις μας έχουν διαψευσθεί θετικά, τόνισε αυτό, όμως, όπως είπε, δε σημαίνει ότι θα ανακοινωθούν μηδέν κρούσματα αλλά ότι περνάμε από την επιδημική φάση στην ενδημική φάση. Στην ενδημική φάση θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και νοσηλευόμενους, αλλά πια οι αριθμοί θα είναι τόσο χαμηλοί που δεν θα μιλάμε για επιδημία, διευκρίνισε.

Βατόπουλος: Χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε

Σε ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσουν περιστατικά παρόμοια με αυτά που είδαμε τις προηγούμενες μέρες στην Αγία Παρασκευή και άλλες πλατείες της πρωτεύουσας επεσήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 στάθηκε στον κίνδυνο που έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και υπαίθρια πάρτι σε πλατείες.

Ο ίδιος τόνισε ότι: «η Ισπανία καταστράφηκε από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα». Αν υπάρχει ένα κρούσμα, ένας άρρωστος και αυτός βρεθεί σε μία ομάδα 500 ατόμων, μπορεί μετά από δυο μέρες να έχουμε δυο κρούσματα. Τα 500 κρούσματα δεν ελέγχονται. Συνεπώς επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη, υπενθυμίζω ότι συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη άυξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε».

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα ότι είναι κατανοητό η νεολαία να θέλει να διασκεδάσει, αλλά «δυστυχώς ακόμα αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε, ή πρέπει να το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αν δώσουμε την ευκαιρία στον κοροναϊό να φύγει από έναν άρρωστο και να μολύνει συγχρόνως καμιά 20αριά άλλους, αυτοί οι 20 μετά δεν ελέγχονται».

Λινού: Να προσέχουμε για να μην το μετανιώσουμε αργότερα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η στάση που παρατηρούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι τόσο επικίνδυνη όσο ήταν πριν πάρουμε τα οποιαδήποτε μέτρα.

Η καθηγήτρια δίνει ένα απλό παράδειγμα, τονίζοντας πως αν υπάρχει ένας εκεί που φέρει τον ιό, στο τέλος του μήνα θα έχουμε 460 νέα κρούσματα. Αν λοιπόν έχουμε δύο, τρεις σε μία πόλη που δημιουργήθηκαν θέματα, τότε αυτό σημαίνει πως συνολικά μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν τα 1.500 και από εκεί 20 με 30 θανάτους.

«Το ζητούμενο είναι να αποκλείσουμε γενικώς τον ιό και όχι να βρούμε με ιχνηλάτηση μικρό αριθμό ατόμων. Το σημαντικό είναι να απαγορεύσουμε τις συγκεντρώσεις για να μην το μετανιώσουμε αργότερα» επισημαίνει.

Μαγιορκίνης: Δύσκολη ιχνηλάτηση αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου

Στο ίδιο κινείται και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος στέκεται στην δύσκολη ιχνηλάτηση αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.

Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού» σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες» λέει και επαναλαμβάνει με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις