Κάμερες στα σχολεία: Συνεχίζεται η έντονη πολιτική αντιπαράθεση για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες με την αντιπολίτευση να επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κίνηση καινοτομίας αλλά για ένα βαθιά αντιπαιδαγωγικό μέτρο που δεν εφαρμόζεται σε κανένα σχολείο στον κόσμο. Η κόντρα την Τρίτη εστιάζει στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ότι η κυβέρνηση διαθέτει γραπτή έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να προχωρήσει στο μέτρο, κάτι όμως που διαψεύδει σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών. Οπότε με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου για το τι τελικά ισχύει.

Τι δήλωσε ο κ. Πέτσας

Κατά τη διάρκεια της  ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κο Στυλιανό Πέτσα ετέθησαν από Δημοσιογράφους και ερωτήσεις αναφορικά με τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος στα σχολεία, τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και τον πιθανό κίνδυνο που υπάρχει.

Ο κος Πέτσας απάντησε ως εξής: Η απάντηση είναι σχετικά απλή όσον αφορά στις νομικές ή άλλες διαστάσεις. Όλοι έχουμε ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα. Έχει αποδείξει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Ελλάδα ότι είναι μια πολύ αυστηρή ανεξάρτητη αρχή. Με την αρχή αυτή έχει υπάρξει διαβούλευση, έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαδικασία η οποία έχει προκριθεί, επομένως δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών.

Κάμερες σχολείο: Κόντρα για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω διαδικτύου

Έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις πως θα γίνεται η μετάδοση των μαθημάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι όχι μόνον ο εξοπλισμός όπως ανέφερε ο ερωτών δημοσιογράφος, αλλά και η διάθεση από όλους να συνδράμουμε στο νέο έργο που έχουμε να φέρουμε εις πέρας, που είναι να ενσωματώσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των μαθημάτων, εν μέσω μιας πανδημίας που μας υποχρεώνει να τηρούμε αποστάσεις, κι αυτό θα κάνουμε.Σε άλλη ερώτηση Δημοσιογράφου για το αν διαθέτει έγγραφη έγκριση από την Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο κος Πέτσας απάντησε πως υπήρξε Διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχει γίνει και γραπτώς.

Δείτε από το 19:26 λεπτό στο σχετικό video:

Η απάντηση – διάψευση της Εφημερίδας των Συντακτών

Η εφημερίδα των Συντακτών στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής για τη βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση του μαθήματος και συνεπώς υποστηρίζει ότι είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση διαθέτει γραπτή έγκριση.

Επιπλέον επισημαίνει ότι η Αρχή συνέστησε στο Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε μελέτη αντικτύπου προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη διαδικασία.

Τέλος υπογραμμίζει ότι εκτός από τις σφοδρές αντιδράσεις μαθητών και Γονέων για το μάθημα ριάλιτι, υπάρχει απόφαση της Αρχής στις 10 Σεπτεμβρίου του 2019 να μη χρησιμοποιούνται κάμερες ασφαλείας στα σχολεία.

Η ΔΟΕ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Εξάλλου σήμερα, στις 2:30 το μεσημέρι, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ΔΣ ΔΟΕ με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα , ύστερα από αίτημα της Ομοσπονδίας των δασκάλων και νηπιαγωγών.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στη συνάντηση «θα έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει της θέσεις του σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή 8/5 και έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση τόσο στις οικογένειες των μαθητών μας όσο και στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, αφού προβλέπει ότι «Είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».

Επειδή το περιεχόμενο της παραπάνω ρύθμισης άπτεται εξαιρετικά σημαντικών πτυχών του εκπαιδευτικού έργου, τονίζει η ΔΟΕ, θεωρούμε επιβεβλημένο το να γίνουμε γνώστες της άποψης της Αρχής (την οποία η Υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή) έχοντας τη βούληση να συμβάλλουμε στην αποτροπή της υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα στην πολύτιμη, για το σύνολο της κοινωνίας, εκπαιδευτική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις