Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τον Άγιο Ισίδωρο που μαρτύρησε στη Χίο, τον Άγιο Θεράποντα επίσκοπο Κύπρου, τον Άγιο Λεόντιο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τον Άγιο Αλέξανδρο που μαρτύρησε στις Κεντουκέλλες, και τους Αγίους Αλέξανδρο, Βάρβαρο και Ακόλουθο. Επίσης, τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρκου του Νεομάρτυρα από την Κρήτη που μαρτύρησε στη Σμύρνη, του Αγίου Ιωάννη του Νεομάρτυρα του Βούλγαρου του χρυσοχόου, του Αγίου Cartage Επισκόπου Λίσμορ, του Οσίου Νικήτα εκ Κιέβου, του Αγίου Ισιδώρου του Θαυματουργού του διά Χριστόν σαλού.

Επιπλέον, τιμούμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Ιαροσλάβλ, τον Άγιο Ανδρέα ηγούμενο της μονής Ραφαήλ (Τομπόλσκ) και τους Αγίους Αριστοτέλη και Λέανδρου των μαρτύρων. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Αριστοτέλης, ο Θεράπων (που ξαναγιορτάζει του Οσίου Θεράποντος ηγουμένου Λευκής Λίμνης στις 27 Μαΐου), ο Ισίδωρος και Ισιδώρα, που γιορτάζει και της Οσίας Ισιδώρας την 1η Μαΐου. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα από που καταγόταν ο Άγιος Θεράπων. Κατ’ άλλους καταγόταν από την Ανατολή, «ἐκ τῆς Ἑῴας» όπως σημειώνει ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης και κατ’ άλλους «ἐκ τῆς τῶν Ἀλαμάνων χώρας», δηλαδή από περιοχή της σημερινής Γερμανίας. Επίσης, αγνοούμε τον ακριβή χρόνο της γεννήσεως του. Από πληροφορίες που μας παρέχουν τα διάφορα συναξάρια, όπως π.χ. η δράση του κατά της αίρεσης του θεοπασχητισμού και της εικονομαχίας, μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε πως ο Άγιος Θεράποντας έζησε τον 7ο ή αρχές του 8ου μ.Χ. αιώνα. Η παράδοση, αναφέρει ότι ο Θεράπων έζησε ένα διάστημα στα Ιεροσόλυμα και στην συνέχεια έγινε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο. Εκεί, συνέχισε να τελεί θαύματα και να ποιμαίνει τον λαό μέχρι που τελείωσε μαρτυρικά η ζωή του, όταν τον κατέσφαξαν πάνω στην Αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε Άραβες πειρατές.

Το τίμιο λείψανο του, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά στον Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες και στην συνέχεια σε ναό που έφερε το όνομα του. Σήμερα, εντός των τειχών της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει μικρό εκκλησάκι-προσκύνημα, όπου αναβλύζει μύρο και πραγματοποιεί θαύματα, σ’ αυτούς που προστρέχουν σ’ αυτό με ειλικρινή πίστη. Άγια λείψανα του Αγίου Θεράποντος φυλάσσονται στην Κοινοβιακή Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου Αθηνών και στον Ιερό Ναό του στην Μυτιλήνη.