Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Μαΐου 2020: Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, τιμά τον Άγιο Θαλλέλαιο τον Ανάργυρο, την Αγία Λυδία τη Φιλιππησία, τους Οσίους Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ τους κτήτορες της Νέας Μονής Χίου, τον Όσιο Θαλάσσιο, τους Αγίους Αλέξανδρο και Αστέριο και τον Άγιο Ασκλά. Επίσης, τιμά την ανακομιδή και μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, τον Όσιο Μάρκο τον Ερημίτη, την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Αλεξίου του θαυματουργού, τον Όσιο Στέφανο και τον Άγιο Τιμόθεο του Πσκώφ.

Επιπλέον τιμά τη μνήμη των Αγίων Ζαβουλών και Σωσσάνης, της Αγίας Πλατίλλας της Ρωμαίας, του Αγίου Θεοδώρου Επισκόπου Παβίας, του Αγίου Ουλτρίλλου Επισκόπου Μπουργκές και του Αγίου Αναστασίου Επισκόπου Βρεσκίας. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Θαλλελαίος, ο Θαλής, η Λυδία (Λήδα, Λύδα), που όμως γιορτάζει και στις 27 Μαρτίου (Αγίων Φιλητού Λυδίας Θεοπρέπιου και Μακεδόνα). Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

«Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησαν ημίν» (Πράξ. 16,9), είναι η έκκληση του Μακεδόνα που βλέπει σε όραμα ο Απόστολος Παύλος ενώ βρίσκεται στην Τρωάδα, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή. Τη φωνή αυτή τη θεωρεί ως φωνή Θεού και χωρίς αναβολή αποφασίζει να διαπεραιωθεί στο εκλεκτότερο τμήμα της Ευρώπης, τη Μακεδονία. Μαζί του παίρνει και τους εκλεκτούς του συνεργάτες, Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά. Αποβιβάζονται στη Νεάπολη, σημερινή Καβάλα, κι από κει αναχωρούν για τους Φιλίππους. Έξω από την πόλη των Φιλίππων και κοντά στις όχθες του Ζυγάκτου ποταμού είναι ο τόπος προσευχής των Ιουδαίων. Στις συγκεντρωμένες εκεί γυναίκες ο Απόστολος Παύλος κηρύττει, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το λόγο του Θεού.

Οι θεοφοβούμενες γυναίκες ακούν με προσοχή και ευλάβεια τα λόγια του άγνωστου Ιουδαίου. Αλλά εκείνη που περισσότερο απ’ όλες ενθουσιάζεται είναι η Λυδία, η προσήλυτος πορφυρόπωλις από τα Θυάτειρα. Μέσα της γίνεται ένας σεισμός. Η καρδιά της Λυδίας ήταν πάντα ανήσυχη. Δεν μπορούσε να λατρεύει θεούς και θεές που οργίαζαν μεταξύ τους. Έτσι οδηγήθηκε στον κήπο προσευχής των Ιουδαίων. Γνώρισε το νόμο του Ισραήλ κι άναψε μέσα της ή δίψα για την αναζήτηση του Μεσσία. Και τώρα ακούει για πρώτη φορά τον Απόστολο Παύλο να μιλάει για το Λυτρωτή του κόσμου.

Η Λυδία αποδέχεται χωρίς καμιά αντίρρηση τη νέα διδασκαλία. Πιστεύει στο Χριστό και δηλώνει κατηγορηματικά πως και αυτή θέλει να γίνει Χριστιανή. Και ο Απόστολος Παύλος ολοκληρώνει το έργο του. Στα γάργαρα νερά του ποταμού Ζυγάκτου βαπτίζει τη Λυδία. Η πρώτη χριστιανή της Μακεδονίας πολιτογραφείται στη βασιλεία των Ουρανών. Τώρα είναι το πρώτο μέλος της πρώτης Εκκλησίας της Ελλάδος.