Σεισμός Κρήτη: Πρόβλεψη για έναν σεισμό που θα μπορούσε δυνητικά να καταστρέψει την Κρήτη, έκανε τούρκος σεισμολόγος και η είδηση αναπαράχθηκε σε όλα σχεδόν τα τουρκικά μέσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος ανέφερε: «Η Τουρκία ανησυχεί ότι αυτή η περιοχή έχει την ικανότητα να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς πάνω από 8 Ρίχτερ. Ένας σεισμός στην περιοχή, θα επηρέαζε άμεσα την Τουρκία».

Το CNN Türk αναφερόμενο στο σεισμό της Κρήτης πριν από 21 μέρες, φιλοξένησε την άποψη του σεισμολόγου Şükrü Ersoy, ο ίδιος ανέφερε: «Είναι απαραίτητο να δούμε τους σεισμούς στη Μεσόγειο ως εξής: Δεν είναι σωστό να σκεφτόμαστε μόνο την Κρήτη. Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για αυτή τη σεισμική ζώνη. Αυτή η ζώνη ξεκινά από το Ιόνιο Πέλαγος στη Δύση, στα νότια περνά από την Κρήτη και το νησί της Ρόδου προς το Φετίγιε (Μάκρη)». Δείτε το δημοσίευμα εδώ.


«Ίσως έχουμε έναν σεισμό της τάξεως των 8 Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Η περιοχή ειδικά γύρω από την Κρήτη αντιμετωπίζει τριπλό κίνδυνο με σεισμό, τσουνάμι και έκρηξη ηφαιστειογενούς περιοχής που μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα».

Τι απαντά ο Ευθύμης Λέκκας

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε την πρόσφατη δραστηριότητα αλλά και τις δηλώσεις του τούρκου σεισμολόγου. «Από τις 2 Μαΐου, οπότε και εκδηλώθηκε ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουμε μια πληθώρα σεισμών που εκδηλώνονται στο ίδιο σεισμογόνο χώρο και πρόκειται σίγουρα για μετασεισμούς», δήλωσε.

Η σεισμική αυτή δραστηριότητα θα διαρκέσει και για τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς όμως την ίδια ένταση και την ίδια συχνότητα. Σχετικά με τα σενάρια τούρκου σεισμολόγου για μεγάλο σεισμό στην Κρήτη ανέφερε πως το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης δεν εντάσσεται στο ίδιο γεωδυναμικό πλαίσιο και είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Οι πιο καταστροφικοί σεισμοί στην Ελλάδα

Το 1926 η Ρόδος επλήγη από έναν σεισμό 8 Ρίχτερ. Τον αποκάλεσαν παγκόσμιο σεισμό γιατί έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο. Παλαιστίνη, Κύπρο, Μικρά Ασία, Νότια Αλβανία, Ανατολική Ιταλία, Σκόπια, Αίγυπτο και άλλες περιοχές που ταρακουνήθηκαν από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συνολικά 3.200 σπίτια κατέρρευσαν εκ των οποίων τα 600 στο χωριό Αρχάγγελος. Άλλα 550 υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλο το νησί, από τους οποίους οι τέσσερις στον Αρχάγγελο. Ίσως ο αριθμός των νεκρών να ήταν μεγαλύτερος αν λίγο νωρίτερα δεν είχαν προηγηθεί μικροσεισμοί που προειδοποίησαν τους κατοίκους και πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ισχυρότεροι σεισμοί στη χώρα μας:

  • 26/6/1926 Ρόδος, Αρχάγγελος 8 Ρίχτερ
  • 11/8/1903 Κύθηρα, Μιτάτα 7.9 Ρίχτερ
  • 8/11/1905 Χαλκιδική, Αθως 7.5 Ρίχτερ
  • 9/7/1956 Αμοργός, Ποταμός 7.5 Ρίχτερ
  • 30/8/1926 Πελοπόνησος, Σπάρτη 7.2 Ρίχτερ
  • 12/8/1953 Κεφαλλονιά, Αργοστόλι 7.2 Ρίχτερ
  • 25/4/1957 Ρόδος, Ρόδος 7.2 Ρίχτερ
  • 19/2/1968 Αγιος Ευστράτιος 7.1 Ρίχτερ
  • 26/9/1932 Χαλκιδική, Ιερισσός 7 Ρίχτερ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις