Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, τιμά τον Άγιο Βασιλίσκο, τη Μνήμη της Β’ Αγίας Οικουμενικής Συνόδου, τον Άγιο Παύλο τον Πελοποννήσιο τον Οσιομάρτυρα, τον Άγιο Μάρκελλο, τον Άγιο Κόδρο και την Αγία Σοφία την Ιατρό. Επίσης τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Βλαδίμηρο τον βασιλιά και θαυματουργό, τον Άγιο Ζαχαρία τον Νέο τον Ιερομάρτυρα του Προυσκέως, τη Μνήμη της Θεοτόκου «εν Σοφιανοίς», τους Αγίους Αιμίλιο και Κάστο τους Αφρικανούς, την Οσία Καλή, την Αγία Ελένη της Ωξέρρης και τον Άγιο Ιάκωβο τον Δίκαιο.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν Αιμίλιος (Μίλιος), η Αιμιλία (Έμυ, Εμιλία, Έμμα), ο Μάρκελλος, ο Κόδρος και η Κόδρα. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα.

Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, συνήλθε από τον Μάιο μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 381 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου, προς επίλυση θεολογικών και διοικητικών προβλημάτων. Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος απέκτησε μεγάλη σημασία για τον Χριστιανισμό προ πάντων διότι συμπλήρωσε το ιερό Σύμβολον της Πίστεως, αφού δογμάτισε ιδίως την Πνευματολογία της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ως και άλλα άρθρα της πίστεως, και έτσι αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μέγα σταθμό ιδίως στο δογματικό καθορισμό της αρχαίας Εκκλησίας. Η σπουδαιότητα της παρούσης Συνόδου και του Συμβόλου αυτής έγκειται κυρίως στην ολοκλήρωση του Τριαδικού δόγματος, διά της θεσπίσεως της Θεότητος και της «ἐκ τοῦ Πατρὸς» εκπορεύσεως του Πνεύματος, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι παραθεωρείται η σημασία της διδασκαλίας αυτής περί Εκκλησίας, βαπτίσματος, αναστάσεως νεκρών και ζωής αιωνίου.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Κάστος και Αιμίλιος μαρτύρησαν το 251 μ.Χ. στην Καρχηδόνα επί Σεπτιμίου Σεβήρου. Το μαρτύριό τους αναφέρεται από τον Άγιο Κυπριανό και τον Ιερό Αυγουστίνο. Ο Άγιος Μάρτυς Μάρκελλος μαρτύρησε αφού τον πότισαν με βραστό μολύβι. Η Οσία Καλή έζησε πριν το 15ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Ανατολή, δηλαδή τη Μικρά Ασία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις