Μετά τον καύσωνα που έκανε αισθητή την παρουσία του καταγράφοντας θερμοκρασίες – ρεκόρ για το μήνα Μάϊο, ξεκίνησε το κύμα κακοκαιρίας που ανέμεναν οι μετεωρολόγοι. Την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, βροχές και καταιγίδες άρχισαν να πλήττουν περιοχές και βόρειας και της κεντρικής χώρας, προκαλώντας αρκετά προβλήματα.

Συνολικά 50 κλήσεις για άντληση υδάτων δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, όπου από το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν σφοδρές – κατά διαστήματα – βροχοπτώσεις. Οι περισσότερες κλήσεις ήταν στο Πλαγιάρι, το Τρίλοφο, το Ρύσιο και στην Επανομή.

Στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν δύο τροχαία με νταλίκες που «δίπλωσαν» στο Δερβένι, στις 6 και στις 7.30 το απόγευμα. Τα οχήματα απομακρύνθηκαν, ενώ το ρεύμα εξόδου παρέμεινε κλειστό, για περίπου τρεις ώρες, λόγω καυσίμων που διέρρευσαν στο οδόστρωμα.

Να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική δέχθηκε μεμονωμένες κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αριδαία Πέλλας, στο Κιλκίς και στην Αμφίπολη Σερρών. Στην Ξάνθη, η Πυροσβεστική επενέβη σε τρεις περιπτώσεις για κοπή δέντρων.

Μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν από το πρωί στις περιοχές των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης, που έπληξε τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπη Στεργιάδη, οι περιοχές του Πλαγιαρίου, του Τριλόφου, της Καρδίας, του Ρυσίου και των Ταγαράδων κατέγραψαν μεγάλο όγκο υδάτων, ενώ σε ορισμένες απ’ αυτές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε, μάλιστα, για συγκέντρωση υδάτων σε δρόμο ανάμεσα στο Ρύσιο και τους Ταγαράδες.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε μεμονωμένες κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αριδαία Πέλλας, στο Κιλκίς και στην Αμφίπολη Σερρών. Στην Ξάνθη, η Πυροσβεστική επενέβη σε τρεις περιπτώσεις για κοπή δέντρων. Βροχές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς όμως να προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Χαλκιδική

Στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, η σφοδρότητα της βροχής ήταν τόσο έντονη, που οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και για αρκετή ώρα η κυκλοφορία μέσα στην πόλη διεξαγόταν με δυσκολία. Η περιοχή του Κλειστού Γυμναστηρίου έγινε λίμνη, σπίτια και αυλές πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι ο Δήμος δεν καθάρισε έγκαιρα τα φρεάτια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις στα Ν. Μουδανιά και σε περιοχές της Κασσάνδρας για απάντληση υδάτων σε σπίτια και καταστήματα. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους που διέρχονται ρέματα στην περιοχή της Νέας Γωνιάς Χαλκιδικής:

  • επαρχιακή οδός Αγίου Παύλου – Νέας Γωνιάς (1ο χιλιόμετρο) και
  • παραλιακή οδός Νέας Καλλικράτειας – Νέας Ηράκλειας (1ο χιλιόμετρο).

Αστυνομικοί της Χαλκιδικής βρίσκονται στο σημείο για την ασφάλεια των οδηγών.

Χαλάζι στη Λάρισα

Δυνατή καταιγίδα μικρής διάρκειας έπληξε την πόλη της Λάρισας το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαΐου 2020, χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα. Μια κοπή δέντρου χρειάστηκε με την επέμβαση της Πυροσβεστικής στις Νέες Καρυές, ενώ ένας κεραυνός έπεσε σε αποθήκη στο χωριό Νέο Ψυχικό.

Στο νομό Λάρισας υπήρξαν δυνατές βροχοπτώσεις, και σε αρκετές περιοχές, όπως το Κιλελέρ, η βροχή συνοδεύτηκε και με χαλαζόπτωση.


Δυνατή βροχή και χαλαζόπτωση σημειώθηκε επίσης στην Επαρχία Φαρσάλων, ξυπνώντας μνήμες στους κατοίκους από την περσινή καταστροφή λόγω των χαλαζοπτώσεων στη περιοχή.

6.700 κεραυνοί σε όλη τη χώρα

Σημαντικές και τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαΐου 2020, στα ηπειρωτικά και στα βόρεια κυρίως τμήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, αυξημένη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε έως τις 19:40 περισσότερους από 6.700 κεραυνούς, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα να εντοπίζεται στο Θερμαϊκό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις