Μειωμένες Συντάξεις: Ο e-ΕΦΚΑ δίνει αυξήσεις αλλά η εφορία, τις παίρνει πίσω. Με αποτέλεσμα  χιλιάδες συνταξιούχοι να διαπιστώσουν μειώσεις έως 50 ευρώ στις κύριες συντάξεις τους, από χθες το απόγευμα, λόγω της αυξημένης και προκαταβολικής παρακράτησης φόρου.

Για αυξήσεις ακόμα και 295 ευρώ το μήνα, για 253.000 συνταξιούχους  είχαν κάνει λόγο πολλά ΜΜΕ και για μέση αύξηση 108 ευρώ το μήνα, στις επικουρικές συντάξεις,  που πρόκειται να πιστωθούν στις αρχές Ιουνίου.

(EUROKINISSI – Φωτό αρχείου από κινητοποίηση συνταξιούχων)

Η πραγματικότητα όμως ανέτρεψε τα λεχθέντα τους, από χθες το απόγευμα, όταν άρχισαν να πιστώνονται οι κύριες συντάξεις στους δικαιούχους. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν, αντί για αυξήσεις, μειώσεις στις  κύριες συντάξεις τους. Επόμενο ήταν το θέμα να αποκτήσει γρήγορα διαστάσεις.

Που οφείλεται η μείωση: Οι νέες αυξημένες  επικουρικές συντάξεις υπόκεινται σε  μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε συνδυασμό με τις κύριες, την οποία η εφορία όπως συμβαίνει πάντα, σπεύδει να παρακρατήσει απευθείας στην πηγή των παροχών.

Το άθροισμα της κύριας σύνταξης με την νέα επικουρική, οδηγεί σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται  μειώσεις από 12 μέχρι και 60 ευρώ στις κύριες  παροχές. Κυρίως μεγαλύτερες αυξήσεις, λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για το λόγο αυτό χιλιάδες εξ αυτών, είδαν τις σχετικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους προκαταβολικά από χθες, πριν πιστωθούν οι αντίστοιχες επικουρικές.

Η παρακράτηση είναι καθόλα νόμιμη, αυτό όμως που τραβά το χαλί κάτω από τις προσδοκίες των συνταξιούχων είναι να προσδοκούν σημαντικά μεικτά ποσά αυξήσεων  αλλά φθάνοντας στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν τη περικοπή.

«Αναδρομικά από το 2018»
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Κ. Τσαγκαρόπουλος παραδέχτηκε πως πράγματι υπάρχουν μειώσεις και πως αυτό οφείλεται στην «αναδρομική παρακράτηση για συνδρομή σε συνδικαλιστικό φορέα».

Πρόκειται όπως είπε απολογητικά για αναδρομικά από το 2018, 6 ευρώ και πάνω που φτάνουν για κάποιους μέχρι και πάνω από 50 ευρώ. Υπάρχουν επίσης, όπως είπε  και οι συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους λόγω της φορολόγησης των αυξήσεων που θα δουν κάποιοι στις επικουρικές.

Ο υποδιοικητής ΕΦΚΑ παρέπεμψε μετά τις 2 Ιουνίου για να δουν κάποιοι συνταξιούχοι μια θετική διαφορά ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα εξανεμιστεί για κάποιους φορολογικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις