Τις τραγικές στιγμές και τους κινδύνους που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, αποκαλύπτουν συγκλονιστικά βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αρχικά, σε βίντεο που δημοσίευσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, φαίνεται ότι λέμβοι με αλλοδαπούς στο Ανατολικό Αιγαίο, επιχειρούν να εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

Το συγκεκριμένο βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Σε αυτό, είναι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους αλλοδαπούς, τις οποίες συνοδεύουν, στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά. Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λέσβου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η χώρα μας διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας επ’ αυτού, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν ως οφείλουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους τρίτων χωρών.

Η βίαιη επαναπροώθηση και η αδιαφορία του Λιμενικού

Την ίδια ώρα, δυο σοβαρά περιστατικά επαναπροώθησης σημειώθηκαν την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου, με πρόσφυγες και αυτόπτες μάρτυρες να καταγγέλλουν τον ρόλο του Λιμενικού. Πιο αναλυτικά, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιεύει βίντεο από την προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να συνεχίσει να κινείται και να μη βυθιστεί η βάρκα στην οποία επέβαιναν.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο μαρτυρία ανθρώπου που βρισκόταν διαρκώς σε επικοινωνία με πρόσφυγες σε μία από τις βάρκες και γινόταν δέκτης της απόγνωσης και του φόβου τους για το χειρότερο, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι έμειναν στο νερό για περισσότερες από 28 ώρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η βάρκα ήταν έτοιμη να βυθιστεί με γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στους επιβαίνοντας, όμως η ελληνική ακτοφυλακή παρακολουθούσε χωρίς να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Καταγγέλλει, ακόμη, ότι το Λιμενικό πήγε στο σημείο, πήρε τη μηχανή και τη βενζίνη της βάρκας και άφησε αβοήθητους τους επιβαίνοντας μέσα στη θάλασσα. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι το ίδιο συνέβη με δύο βάρκες την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, με τη μία να φτάνει στη Λέσβο και τη δεύτερη να βρίσκεται ήδη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr η βάρκα έφτασε περίπου στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης στην παραλία Παληός του Μανταμάδου. Τη βάρκα μετέφεραν σκάφη διεθνούς δύναμης που επιχειρεί στην περιοχή, καθώς η μηχανή της είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι 32 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να ελεγχθούν ιατρικά και να μπουν σε καραντίνα στον καταυλισμό στα Μεγάλα Θερμά της Λέσβου.

Για την τύχη της δεύτερης βάρκας ενημέρωσε η οργάνωση Watch The Med – Alarmphone, επισημαίνοντας ότι μετά από αρκετές ώρες και μεγάλη μάχη έφτασε στην Τουρκία. Η Watch The Med – Alarmphone έκανε λόγο για αδιαφορία από το Λιμενικό Σώμα, ενώ κατήγγειλε και την παρουσία μασκοφόρων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν την επιχείρηση αποτροπής. Μάλιστα, είχε δώσει στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις