Στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την προστασία του Περιβάλλοντος – με φόντο την ψήφιση στις 5 Μαΐου 2020 του νόμου Χατζηδάκη – την οποία διοργανώνει το δίκτυο #SupportEarth, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2020. Το #SupportEarth, ως ανεξάρτητο δίκτυο συσπείρωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, καλεί σε μαζική διαμαρτυρία. Βασικό σύνθημα: «Υπερασπιζόμαστε τη Γη: Ένας αγώνας που μας αφορά όλους!».

Κλειστές ήταν η Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι το ύψος της οδού Σέκερη. Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει το χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Να σημειωθεί κλειστοί είναι από τις 17.15 το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι νεωτέρας οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός ύστερα από εντολή της Αστυνομίας εξαιτίας της διοργάνωσης πορείας. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, τα δρομολόγια θα εκτελούνται κανονικά αλλά θα διέρχονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς στάση.

Το #SupportEarth γεννήθηκε από την ανάγκη μελών του #SupportArtWorkers, επιστημόνων, ακτιβιστ(ρι)ών, πολιτών, περιβαλλοντικών ομάδων και κινημάτων να αντισταθούν συσπειρωμένα στη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος. «Όσο οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς εμάς, εμείς θα αντιστεκόμαστε στο πεδίο με τις φωνές και τα σώματά μας. Έτσι, μαζί με τη διεκδίκηση για απόσυρση των νεοψηφισθέντων αντι-περιβαλλοντικών νόμων (#aposyre_to), φυτεύουμε την ιδέα της άμεσης και πρακτικής ακύρωσης της εφαρμογής τους στο πεδίο: #to_akyronoume.

Παράλληλα δρούμε θετικά: εισάγουμε την τέχνη, τα social media, χτυπάμε πόρτες, μιλάμε σε γείτονες και οικογένεια. Συντασσόμαστε με τις πρωτοβουλίες για την προάσπιση του περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα και πολλαπλασιάζουμε τη φωνή τους. Στηρίζουμε τον αγώνα τον τοπικών κοινωνιών, από τις Σκουριές ως την Τήνο, κι από την Δυτική Μακεδονία ως το Ιόνιο και την Κρήτη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Αλ. Χαρίτσης: Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος

«Ριζοσπαστική οικολογία, αναζήτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, το ενοποιητικό νήμα που κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους». Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε με αφορμή τη σημερινή ημέρα: «Η σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μας βρίσκει στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης που υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος.

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για την γη και την ελευθερία

Η πρωτοβουλία SupportEarth που ξεπήδησε από το κίνημα των SupportArtWorkers εξέδωσε το παρακάτω κάλεσμα:

Το #SupportEarth, ως ανεξάρτητο δίκτυο συσπείρωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, καλεί σε μαζική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 18:00. «Καλούμε κάθε άνθρωπο στην Αθήνα να παραστεί και να συμμετέχει ενεργά στη διαμαρτυρία που θα συνδέει τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον με μια σειρά ανεξάρτητων και ανοιχτών καλλιτεχνικών δράσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά

*Μερικές από τις ομάδες που θα συμμετέχουν με κοινωνικο-καλλιτεχνικές δράσεις: Quilombo, Κρατήρας, Anasa Cultural Center, Τα Κρουστά της Τάκη, String Theory, Unima, Οιστρογόνες, Αγία Φανφάρα, Make Some Noize, Bρυσούλες, Rhea Temple – Ritual Healing Arts, Μελίρειες, Shamans of Greece, ο Άλλος Άνθρωπος #SupportEarth #aposyre_to #to_akyronoume

Σταχυολογήσαμε ορισμένες απο τις οργανώσεις που καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις