Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 και δήλωσε μεταξύ άλλων, πως «δεν χρειάζεται πανικός» αναφερόμενος στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, αλλά και τις εικόνες συνωστισμού που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Τόνισε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται παντού, έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις επιχειρήσεων και, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα και “λουκέτα”.

Διαβεβαίωσε πως η Πολιτεία έχει σχέδιο όταν επανεκκινήσει ο τουρισμός και όπου υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, θα παρεμβαίνει. «Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, είναι εδώ», υπενθύμισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης με τα μέτρα προφύλαξης. «Περάσαμε το “Μένουμε Σπίτι” με τον καλύτερο τρόπο. Εάν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη συνέχεια», εκτίμησε, προκειμένου να φθάσουμε στην… αντίπερα όχθη.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», σημείωσε ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση του τη Δευτέρα.

«Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», προσθέτει και καταλήγει: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί».