Μετά τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και την οδό Ηρώδου του Αττικού, η πιλοτική εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Αθήνα, επεκτείνεται από μεθαύριο Κυριακή και στην οδό Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον δήμο Αθηναίων, θα δημιουργηθεί ένας ποδηλατόδρομος, μήκους 900 μέτρων, κατασκευασμένος με υλικά τελευταίας τεχνολογίας και με πλήρη σήμανση σε όλο το μήκος της οδού, που θα καλύπτει μία από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας. Επίσης διαμορφώνεται ένας πεζόδρομος, που θα καλύπτει δύο από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας, μήκους 900 μέτρων και συνολικής έκτασης 7.000 τ.μ. στον οποίο θα υπάρχουν παγκάκια, φυτά και περισσότερες από 250 ζαρντινιέρες. Ακόμη θα υπάρχει μία λωρίδα αποκλειστικής χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς ενώ τα υπόλοιπα οχήματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε δύο λωρίδες, απαλλαγμένες από την παράνομη στάθμευση.

Το Σύνταγμα, μια από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλάζει εντελώς κυκλοφοριακή εικόνα καθώς αντιδρομούνται οι οδοί Κολοκοτρώνη στην κατάληξή της προς την Σταδίου, η Βουλής και η Καραγεώργη Σερβίας.

Οι νέες ρυθμίσεις εντάσσονται στα μέτρα για τον Μεγάλο Περίπατο και είναι προγραμματισμένες να αποφασιστούν την Παρασκευή (12/6) σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων. Βασικός στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να δημιουργηθεί πιάτσα ταξί στην Καραγεώργη Σερβίας.

Με τα κυκλοφοριακά δεδομένα που ίσχυαν επί δεκαετίες τώρα, μπορούσε κάποιος ερχόμενος από την Ομόνοια μέσω της Σταδίου, να φθάσει στην Πλατεία Συντάγματος, εκεί να στρίψει δεξιά στην Καραγεώργη Σερβίας, να ξαναστρίψει δεξιά στην Βουλής και πάλι δεξιά στην Κολοκοτρώνη για να βγει στην Σταδίου ολοκληρώνοντας έναν κύκλο.

Με την νέα ρύθμιση, όποιος έρχεται από την Ομόνοια μέσω Σταδίου, θα μπορεί:

  • να στρίψει δεξιά στην Κολοκοτρώνη που αλλάζει φορά μέχρι το ύψος της οδού Βουλής.
  • εκεί υποχρεωτικά στρίβει αριστερά στην Βουλής που αλλάζει φορά μέχρι την Καραγεώργη Σερβίας.
  • εκεί μπορεί να στρίψει αριστερά στην Καραγεώργη Σερβίας προκειμένου να βγει στην Πλατεία Συντάγματος

Με τον τρόπο αυτό, στο οικοδομικό τετράγωνο γύρω από το οποίο τα αυτοκίνητα κινούνταν δεξιόστροφα, τώρα θα κινούνται αριστερόστροφα.

Στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, παραμένουν οι θέσεις στάθμευσης που είναι προς την πλευρά του Βορρά ενώ εκείνες προς τον Νότο (προς την Ερμού), θα αφορούν πλέον μόνον αυτοκίνητα ταξί. Σύμφωνα με το Έθνος. όπως αναφέρεται στην εισήγηση που θα συζητηθεί σήμερα, στην νότια πλευρά υπάρχουν 12 θέσεις στάθμευσης και στην βόρεια 11 οι οποίες είναι δεσμευμένες για υπουργεία και ΑΜΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση των πεζοδρομίων στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος και σε όλο το μήκος της Πανεπιστημίου θα αρχίσει να ισχύει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Διαβάστε Αναλυτικά