«Το ισοπεδώσαμε το ‘σομπρέρο’ είπε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στην καμπύλη του κορονοϊού. Μετά από 42,000 περίπου καταγεγραμμένους θανάτους, έχουμε δει μια μείωση στον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνονται καθημερινά (233 σήμερα). Το σομπρέρο βυθίστηκε λίγο αλλά επιμένει. Η επιδίωξη να αποκτήσουν ανοσία της αγέλης είχε καταστροφικά αποτελέσματα παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών και των εργαζομένων στο σύστημα υγείας», έγραψε στο facebook ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Και πρόσθεσε: «Αν ξεφύγει η κατάσταση τότε αναστρέφεται μόνο με μεγάλο κόστος. Για αυτό από τον Ιανουάριο επέμενα για τη λήψη μέτρων, την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών. 2-3 εβδομάδες να είχαμε καθυστερήσει και θα είχαμε και εμείς το Ελληνικό ‘σομπρέρο’. Αλλά το αποφύγαμε και χρειάζεται τώρα προσοχή για να μην μας καπελώσει ο κορονοϊός τους επόμενους 3-4 μήνες».Τι συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία

Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς με κορονοϊό μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βρετανίας, έγραψε η εφημερίδα The Telegraph επικαλούμενη εκτιμήσεις κυβερνητικών επιστημόνων. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μετάδοση μέσα στα νοσοκομεία πιστεύεται ότι αντιστοιχούσε στο 22% των κρουσμάτων μόλυνσης και σε αυτό αποδίδεται ως και το 11% των θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η Τέλεγκραφ. Ο κορονοϊός “χτύπησε” τις πιο φτωχές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας

Σύμφωνα με τον Guardian, οι άνθρωποι στις φτωχότερες γειτονιές της Αγγλίας και της Ουαλίας, κινδύνευαν δύο φορές περισσότερο να πεθάνουν από κορονοϊό, σε σχέση με όσους έμεναν σε πιο προνομιούχες περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία του Office for National Statistics (ONS). Η μελέτη αποκαλύπτει τον δυσανάλογο αντίκτυπο του αριθμού θανάτων σε ορισμένα μέρη, όπως για παράδειγμα στο Λονδίνο, όπου οι φτωχότερες γειτονιές επλήγησαν περισσότερο.

Τα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, δείχνουν πως οι άνθρωποι που ζούσαν στο 10% των πιο φτωχών περιοχών της Αγγλίας, πέθαναν με ρυθμό 128,3 στους 100.000, ενώ στο 10% των πιο ακριβών περιοχών ο ρυθμός θανάτων ήταν 58,8 στους 100.000. Αντίστοιχα και στην Ουαλία, ο ρυθμός στις φτωχές περιοχές ήταν 109,5 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκων ενώ στις πλούσιες 57,5 στους 100.000.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις