Σε μία συγκλονιστική καταγγελία προχώρησε ο πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, Θ. Σταμούλης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την είδηση ότι ένα κοριτσάκι μόλις 9 ετών λιποθύμησε στην ουρά που περίμενε με τη μαμά του για να πάρει ψωμί. Ο κ. Σταμούλης υποστηρίζει ότι το παιδί λιποθύμησε από την πείνα, καθώς η μητέρα του είναι ξενοδοχοϋπάλληλος σε εποχικό ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική της Ρόδου πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια. Η μητέρα είναι εποχική υπάλληλος και προσπαθεί μόνη της να αναθρέψει τα δίδυμα παιδιά της. Το επίδομα των 800 ευρώ εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και η ίδια παραμένει άνεργη με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, αδυνατώντας να καλύψει τα οικογενειακά έξοδα. Οι ανάγκες της οικογένειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καλύφθηκαν από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο «Αγία Σοφία» που ανέλαβε τη στήριξη της οικογένειας μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης.

Σημειώνεται πως ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και τόνισε ότι η κατάσταση αυτή είναι ίδια σε χιλιάδες οικογένειες στη Ρόδο, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν στο νησί. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ρόδος είναι το νησί που κάθε χρόνο φιλοξενεί περισσότερους τουρίστες από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Ωστόσο, φέτος δεν κυκλοφορεί κανείς στη Ρόδο και σημείωσε πως ειδικά τα βράδια: «είναι μια νεκρή πόλη».

Τόνισε πως χιλιάδες εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι στο δρόμο καθώς δεν έχουν πάρει λεφτά στα χέρια τους από τον Μάρτιο. Υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι την 1η Ιουλίου θα δοθεί η άδεια να ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα, δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν πάνω από το 10 με 15%, γιατί δεν έχουν πληρότητα. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι ελάχιστες για το βαρύ χαρτί του τουρισμού της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζήτησε από τον υπουργό Εργασία, κ. Βρούτση, να ανοίξει άμεσα την πλατφόρμα ώστε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να καταφέρουν να πάρουν τα 534 ευρώ στα χέρια τους, καθώς το τελευταίο επίδομα ανεργίας που πήραν ήταν τον Μάρτιο. Μάλιστα, κάτοικοι καταγγέλλουν πως έχουν καταφύγει σε πρακτικές άλλης εποχής, αφού αγοράζουν τρόφιμα από το μαγαζιά της γειτονιάς βερεσέ, ενώ και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πότε θα καταφέρουν να τους πληρώσουν.

Τέλος, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Ρόδο περίπου 20.000 υπάλληλοι που εργάζονται στα εποχικά ξενοδοχεία και ζουν με δανεικά, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των υπαλλήλων στον επισιτισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα τουριστικά μέρη της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες καταλύματα που λειτουργούν μόνον το καλοκαίρι και το Πάσχα. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού ανέκοψε τη φετινή λειτουργία τους.

Διαμαρτυρίες υπαλλήλων στον επισιτισμό-τουρισμό

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν τη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει παύση εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ και πληρωμών σε εφορία, καθώς και να ανασταλούν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί.

Το Συνδικάτο ζητά:

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, τους τελευταίους μήνες με βάση και τη πρόσφατη υπουργική απόφαση καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα των 534 ευρώ τον μήνα ενώ πολλοί εργαζόμενοι που είτε ήταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, είτε ήταν σε άδεια ασθενείας, είτε δεν έχουν τις προϋποθέσεις για το ταμείο ανεργίας, δεν έχουν από πουθενά εισόδημα τους τελευταίους 4 μήνες!

Αντίστοιχα πολλοί εποχικοί που είχαν βασιστεί στην σεζόν για να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, εφόσον και αυτοί θα καλούνται να ζήσουν για για όλη τη χρονιά με 1.200 ευρώ!

Επίσης με βάση τα νέα μέτρα, και την απαράδεκτη νομοθέτηση του «Συν-Εργασία» που μειώνει έως και 20% τους μισθούς, καθώς και με τις μαζικές απολύσεις που είτε έχουν γίνει, είτε θα γίνουν το επόμενο διάστημα, κανένας εργαζόμενος, άνεργος δε θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα σε λογαριασμούς, δάνεια κ.λπ.

Ενώ στα κανάλια και στις δηλώσεις οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διατυμπανίζουν πως τα 534 είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα, με βάση την τελευταία ΚΥΑ, υπάρχουν διατυπώσεις που δεν το εξασφαλίζουν, και ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι που καταγγέλλουν πως τους έγινε κατάσχεση του επιδόματος, λόγω χρεών!!!

Μαζί με τον αγώνα, ώστε να καλυφτεί το εισόδημα εξολοκλήρου με βάση την ΣΣΕ στον κλάδο, αγωνιζόμαστε:

  • Να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο!
  • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας!
  • Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία και τράπεζες!
  • Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Εμείς πληρώσαμε ήδη πολλά!».
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις