Πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι πέταξαν πριν από λίγο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 πραγματοποίησε στις 10:40 δύο υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά σε ύψος 24.000 ποδών. Όπως φαίνεται η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι και οι δηλώσεις της κατά της Τουρκική προκλητικότητας είχαν το αποτέλεσμα που θα ήθελε η Ελλάδα αν κρίνουμε από την προκλητική αντίδρασή τους σήμερα.

Πριν τις υπερπτήσεις και μετά την επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν προκλητικά άρθρα, ότι δήθεν το νησί είναι “κατεχόμενο” από την Ελλάδα. Ο Στρατηγός ε.α. και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής απάντησε στην Τουρκική προκλητικότητα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ τονίζοντας με νόημα: «Έχουμε κόκκινες γραμμές στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μέσα στο καλοκαίρι, απάντησε ότι: “Εξετάζουμε όχι τις προθέσεις της Τουρκίας αλλά τις δυνατότητές της. Σε κάθε δυνατότητα του αντιπάλου έχουμε διάφορες λύσεις και επιλογές και έχουμε εξετάσει και το τρίτο και το τέταρτο βήμα… Όπως είπε, η σχετική μαχητική ισχύς της Ελλάδας είναι εξαιρετική και είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε αλώβητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αλκιβιάδης Στεφανής ΑΝΤ1

Gepostet von Flash.gr Life am Montag, 29. Juni 2020

Προκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Με αφορμή εξοργιστικά δημοσιεύματα στην Τουρκία, μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι, σημείωσε: «Κάποιοι λένε ότι το Καστελόριζο δεν είναι Αιγαίο. Εμείς εκεί καθημερινά εξετάζουμε τις δράσεις μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενα στην παρουσίας της Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι, τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επίσκεψη της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας σε «κατεχόμενα τουρκικά εδάφη», ανεβάζοντας τους τόνους της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας και συντηρώντας την τουρκική στρατηγική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Τα τουρκικά μέσα παρουσιάζουν το ακριτικό νησί το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος ως τουρκικό έδαφος που ανήκει στο νομό Αϊδινίου.

Με πηχυαίους τίτλους η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αλλά και η εθνικιστική κεμαλική Sozcu, όπως και άλλοι δικτυακοί τόποι που αναπαρήγαγαν τα δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για «πρόκληση» από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και, διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις της, επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως κατακτητή.

Η Yeni Safak μάλιστα έφτασε στο σημείο να γράψει στον δικτυακό της τόπο ότι «η Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό στη νήσο Εσέκ που υπάγεται στο δικό μας νομό του Αϊδινίου».

Ενδεικτικά οι τίτλοι των τουρκικών ΜΜΕ:

  • Sabah (φιλοκυβερνητική): «Πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Σκανδαλώδεις δηλώσεις στη νήσο Εσέκ (Αγαθονήσι)»
  • Hurriyet (φιλοκυβερνητική): «Μεγάλη πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
  • Karar (κεμαλική): «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφτηκε το υπό κατοχή Αγαθονήσι»
  • Sozcu (κελαμλική): «Πρόκληση στην Τουρκία από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
  • Πρκατορείο Ειδήσεων DHA: «Πρόκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας: Επισκέφτηκε τη νήσο Εσέκ»

Τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν αναπαραγωγή για μία ακόμη φορά των γνωστών θέσεων που παρουσιάζονται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια και στηρίζονται στις καινοφανείς θεωρίες του πρώην γενικού γραμματέα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απόστρατου συνταγματάρχη Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος έχει μόνιμο βήμα στα τουρκικά ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα έχει υπό στρατιωτική κατοχή 16 τουρκικά νησιά, μεταξύ των οποίων και το Αγαθονήσι.