Ποινικοποιήθηκε στη Γερμανία το upskirting, δηλαδή η κρυφή λήψη φωτογραφίας ή βίντεο κάτω από τα ρούχα ενός ανθρώπου. Σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίες ή βίντεο ανεβαίνουν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες πλατφόρμες. Πολλοί μάλιστα δικαιολογούσαν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους λέγοντας πως «από τη στιγμή που το θύμα δεν το γνωρίζει τότε δεν πληγώνεται».

Με την ποινικοποίηση αυτής της τακτικής στη Γερμανία, η πράξη θα τιμωρείται με πρόστιμα ή με ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη. Ο νέος νόμος απαγορεύει επίσης τη λήψη ή διανομή χωρίς άδεια φωτογραφιών που απεικονίζουν νεκρά πρόσωπα έπειτα από ατυχήματα. Η φωτογράφιση κάτω από την φούστα ή μέσα από την μπλούζα μιας γυναίκας είναι μια αναίσχυντη παραβίαση της ιδιωτικότητάς της, η οποία εφεξής θα τιμωρείται», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ.

Οι εκκλήσεις για την ποινικοποίηση της ενέργειας αυτής πυροδοτήθηκαν από μια εκστρατεία δύο Γερμανίδων τον περασμένο χρόνο, στην οποία είχαν απευθύνει έκκληση μέσω του διαδικτύου ζητώντας να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Η μία από αυτές είχε πέσει θύμα upskirting δύο φορές όταν ήταν έφηβη. Το κείμενο της φοιτήτριας κινηματογράφου Χάνα Ζάιντελ και της δημοσιογράφου Ιντα Ζάσενμπεργκ συγκέντρωσε 90.000 υπογραφές υποστήριξης.

Μια παρόμοια εκστρατεία είχε ξεκινήσει στη Βρετανία η ακτιβίστρια Τζίνα Μάρτιν και οι ενέργειές της οδήγησαν στην υιοθέτηση ενός νέου νόμου στη χώρα της. Η ακτιβίστρια ξεκίνησε αυτή την εκστρατεία το 2017 αφού δύο άνδρες πήραν φωτογραφία κάτω από τη φούστα της στη διάρκεια ενός φεστιβάλ στο Λονδίνο. Παρόλο που ενημέρωσε την αστυνομία, δεν ασκήθηκαν διώξεις. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Αγγλία και η Ουαλία ποινικοποίησαν το upskirting, ενώ η Γαλλία το 2018.

Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν σήμερα στη Φινλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ινδία.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της ανώμαλης πρακτικής είναι ένας άνδρας στη Μαδρίτη, ο οποίος είχε θυματοποιήσει με την τακτική του «upskirting» πάνω από 550 γυναίκες.

Ο 53χρονος από την Κολομβία είχε κρυμμένη την κάμερα στο σακίδιο πλάτης του και έτσι κατάφερνε να φωτογραφίζει τα απόκρυφα των γυναικών. Πιστεύεται πως είχε «τραβήξει» πάνω από 283 video τα οποία είχε ανεβάσει σε πορνογραφικά sites συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις