Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει τις εξώσεις ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνιες ασθένειες, να βρει άμεσες λύσεις για τη στέγασή τους και να διευρύνει τα υπάρχοντα προγράμματα στέγασης. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους αυξάνονται διαρκώς οι πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, απειλούνται με έξωση, δεν λαμβάνουν πια οικονομική βοήθεια και βρίσκονται στον δρόμο χωρίς πρόσβαση σε στέγη, προστασία ή κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ότι στην προσπάθεια της να βρει μια γρήγορη λύση για την αποσυμφόρηση των υπερπληθών καταυλισμών διώχνει περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας – πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά ευάλωτοι – από δομές στέγασής τους στην Ελλάδα. Aσθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις έχουν αναγκαστεί να μαζέψουν για άλλη μία φορά το βιός τους και να εγκαταλείψουν για άλλη μια φορά τη στέγη τους, χωρίς να γνωρίζουν που θα μεταφερθούν. Ευάλωτοι πρόσφυγες, παιδιά, έγκυες και επιζώντες βασανιστηρίων βρίσκονται στον αέρα, χωρίς καμία στήριξη.

«Έχουμε ασθενείς με σοβαρά ιατρικά προβλήματα που έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ γυναίκες σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας», τονίζει ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο. «Εν μέσω μιας πανδημίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο λόγω COVID-19, να μην τους πετάνε στον δρόμο και να μην τους αφήνουν χωρίς προστασία, στέγη ή πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη».

Τον Ιούνιο, μία ασθενής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση πέθανε από ανακοπή λίγο αφότου απειλήθηκε με έξωση και την απομάκρυναν  από το κατάλυμά της.

«Η ασθενής μας που πέθανε ήταν παραπληγική και είχε πολλά σοβαρά ιατρικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο είχε απειληθεί με έξωση πολλές φορές», προσθέτει ο Γιώργος Καραγιάννης. «Υπό τον φόβο της απώλειας του σπιτιού της, η οικογένειά της τη μετέφερε στον καταυλισμό του Σχιστού, όπου ο γιος της διέμενε σε ένα κοντέινερ με άλλα 12 άτομα. Δύο ημέρες αργότερα υπέστη ανακοπή και πέθανε».

«Η περίπτωση της γυναίκας που πέθανε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», τονίζει ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο. «Έχουμε ασθενείς με καρκίνο, επιζώντες βασανιστηρίων, μόνες μητέρες με χρόνιες παθήσεις και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που ουσιαστικά αναγκάζονται να κοιμηθούν στον δρόμο, χωρίς καμία άλλη υποστήριξη».

Τον φετινό Ιούνιο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεσμεύτηκε να μειώσει τις δαπάνες για το πρόγραμμα στέγασης για τους αιτούντες άσυλο έως και 30%. Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε κονδύλια της ΕΕ για τη διεύρυνση του προγράμματος στέγασης στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διατεθεί καμία επιπλέον δομή στέγασης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στο πλευρό τους και παραπέμπουν όσους χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργούν στην Αθήνα. Ωστόσο, οι βασικές ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφθούν, γι αυτό και ζητούν από όσους εμπλέκονται στην παροχή στέγασης να βρουν άμεσες λύσεις για τους πρόσφυγες που κοιμούνται τώρα στους δρόμους της Αθήνας και να σταματήσουν τις εξώσεις τους μέχρι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις