Ο Πρόεδρος Εφετών, Δημήτριος Τράγκας, ορίστηκε νέος επικεφαλής της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως αποφάσισαν τα μέλη της προσωρινής διοίκησης της Ενώσεως, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα με κύριο θέμα τη συγκρότηση νέου Προεδρείου.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή αναδείχθηκε η σύνθεση του Προεδρείου της Προσωρινής Διοίκησης:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημήτριος Τράγκας, Πρόεδρος Εφετών

Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θωμαΐτσα Πατρώνα, Πρόεδρος Εφετών

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γεράσιμος Βρυώνης, Εφέτης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ανδρομέδα Στεφανίδου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Αντιγόνη Κάστιζα, Εφέτης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ: Ιωάννης Ευαγγελάτος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Απόστολος Ζαβιτσάνος, Εφέτης

Ελένη Ασημακοπούλου, Εφέτης

Αναστάσιος Δοματζόγλου, Ειρηνοδίκης

Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Στην πρώτη συνεδρίαση της η Προσωρινή Διοίκηση αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ., της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των Εφετειακών Επιτροπών στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 και 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι ιστορικοί σταθμοί της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Στις 25 Ιανουαρίου 1958 σαράντα οκτώ δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, που υπηρετούν στο Εφετείο και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, υπογράφουν την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό του δικαστικού σωματείου με την επωνυμία «Ένωσις Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων». Καταστατικοί σκοποί της «Ενώσεως» είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και η εξύψωση της θέσης των δικαστών, η βελτίωση της δικαστηριακής οργάνωσης για την καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η προαγωγή της Νομικής επιστήμης, η επιστημονική συμβολή στη βελτίωση της Νομοθεσίας και η επικοινωνία και συνεργασία με ομοειδείς οργανώσεις δικαστικών λειτουργών της αλλοδαπής. Η «Ένωσις» δεν έχει πολιτικό ή συνδικαλιστικό χαρακτήρα.

Στις 23 Μαρτίου  1958 εκλέγεται το πρώτο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της «Ενώσεως», με πρόεδρο τον Ιωάννη Αθανασούλη, πρόεδρο Εφετών. Τον Οκτώβριο του 1958 στη Ρώμη, η «Ένωσις» γίνεται πανηγυρικώς δεκτή με δύο αντιπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ενώσεως Δικαστών και αναπτύσσει συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών της Περούτζια αποστέλλοντας δικαστές για την παρακολούθηση μαθημάτων .

Οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Το 2000 αναδεικνύεται νέο προεδρείο με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Κων/νο Βαλμαντώνη και Γενικό Γραμματέα τον εφέτη Παναγιώτη Αθανασόπουλο, το οποίο επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των δικαστικών λειτουργών.

Μετά τις εκλογές του 2002, πρόεδρος της Ένωσης αναλαμβάνει ο αρεοπαγίτης Δημήτριος Κυριτσάκης με Γενικό Γραμματέα τον εφέτη Χαράλαμπο Αθανασίου. Το προεδρείο αυτό επιτυγχάνει την ψήφιση του Ν. 3075/2003 με τον οποίο βελτιώνονται σημαντικά οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, με την αναγνώριση του ειδικού επιδόματος ως συντάξιμης αποδοχής.

Από τις αρχαιρεσίες του 2004 αναδεικνύεται πρόεδρος της Ένωσης ο αρεοπαγίτης Αχιλλέας Ζήσης, με Γενικό Γραμματέα τον εφέτη Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία του σωματείου μετά την παραίτηση Ζήση τον Οκτώβριο του 2005. Το ίδιο έτος, σε συνεργασία και με τις άλλες δικαστικές ενώσεις, συντάσσονται δικόγραφα αγωγών, τα οποία κατατίθενται από μεγάλο αριθμό δικαστικών λειτουργών ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρ. 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείο) με αίτημα την εξίσωση των αποδοχών τους με τις υψηλότερες αποδοχές άλλου κρατικού αξιωματούχου. Τα Ειδικό Δικαστήριο, με απόφασή του το Νοέμβριο 2006, δέχεται την πρώτη εκ των ως άνω αγωγών. Οι Ενώσεις εν συνεχεία διαπραγματεύονται με τον Υπουργό Οικονομικών και επιτυγχάνουν την ψήφιση του Ν. 3691/2008 (ΦΕΚ Α΄ 166) για το μισθολόγιο και την υπογραφή της ΚΥΑ 2/1601/0022 (ΦΕΚ Β΄ 149/30.1.2008) για τη ρύθμιση των όρων καταβολής της «έκτακτης παροχής» (οφειλόμενα αναδρομικά).

Κατά τα έτη 2006-2008, εκλέγεται πρόεδρος ο αρεοπαγίτης Δημήτριος Κυριτσάκης με Γενικό Γραμματέα τον πρόεδρο εφετών Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ για τις επόμενες δύο θητείες (2008-2010 και 2010-2012) πρόεδρος αναδεικνύεται ο αρεοπαγίτης πλέον Χαράλαμπος Αθανασίου με Γενικό Γραμματέα τον πρόεδρο Εφετών, Γεώργιο Μανωλίδη.

Στις αρχαιρεσίες του 2012 Πρόεδρος της Ένωσης αναδεικνύεται η Αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου και επανεκλέγεται το 2014. Παραιτείται από τη θέση της το καλοκαίρι του 2015 λόγω προαγωγής της σε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Τον Οκτώβριο του 2015 μεταβατική Πρόεδρος αναλαμβάνει η Εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη.

Από τις εκλογές του Μαϊου του 2016 προκύπτει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια Ενωτικό Προεδρείο με την στήριξη τριών ομάδων. Πρόεδρος της Ένωσης εκλέγεται ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Χριστόφορος Σεβαστίδης, Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει ο Εφέτης Νικόλαος Σαλάτας και Α’ Αντιπρόεδρος ο Εφέτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις