Τη σημασία της χρήσης της μάσκας εξήγησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μέσα από μία φωτογραφία που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook. Στην ανάρτηση του συγκρίνει δύο περιπτώσεις. Από τη μία υπάρχει ο μολυσματικός ασυμπτωματικός φορέας χωρίς μάσκα, ο οποίος μιλά με δύο υγιή άτομα, ένα εκ των δύο φορά μάσκα. Από την άλλη υπάρχει ένας μολυσματικός ασυμπτωματικός φορέας με μάσκα, που μιλά στα δύο υγιή άτομα. Στη φωτογραφία φαίνονται πόσο περισσότερα σταγονίδια απελευθερώνονται από τον φορέα που δεν φοράει μάσκα.
«Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Μόσιαλος: Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους

Σε προηγούμενη ανάρτηση του έχει πάρει μάλιστα ξεκάθαρη θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για θέματα κορονοϊού, έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook τα εξής: «Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους πρέπει να είναι υποχρεωτική». Με αυτή του τη θέση ο κ. Μόσιαλος συντάχθηκε στο πλευρό μιας σειράς λοιμωξιολόγων που εδώ και μέρες εκπέμπουν αυτό το μήνυμα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις μάσκες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα που απαιτούνται με φόντο την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο επιπλέον απόφαση για μάσκες δεν ελήφθη, παρά μόνο για σαρωτικούς ελέγχους σε όλα.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας συζήτησε επίσης για το αν θα πρέπει να αλλάξει η χρήση της μάσκας. Παρότι πριν από λίγες μέρες καταργήθηκε η χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα, είναι πιθανό το μέτρο αυτό να επανέλθει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς και δημόσιους χώρους. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι που είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα δεν την τοποθετούν σωστά. Πολλοί την τοποθετούν στο πηγούνι, επειδή δεν βολεύονται λόγω ζέστης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μη σωστή χρήση της μάσκας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα προστασίας.


Οι επιστήμονες ζήτησαν και τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών ώστε να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του», είπε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη σύσκεψη και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Επεσήμανε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Διαβάστε Αναλυτικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις