Κεφτεδάκια με 2 σάλτσες, το must του καλοκαιριού
Ο αγαπημένος μας μάγειρας και φωτογράφος αφηγείται παιδικές καλοκαιρινές μνήμες που ταυτίζονται με τη γεύση και μας δίνει μια νοστιμότατη συνταγή.
«Όταν είμασταν μικροί πηγαίναμε για μπάνιο κυρίως στον Ωρωπό. Περιμέναμε τον πατέρα μου να έρθει από τη δουλειά κατά τις 4 και μπαίναμε όλοι μαζί με το αυτοκίνητο (ένα σκαραβαίο πράσινο που είχαμε τότε διότι ο πατέρας μου ήταν Παναθηναϊκός) και οι πέντε μας βρισκόμασταν σε μια μικρή παραλία στον Ωρωπό, μετά από καμιά ώρα.
Εκτός από τους γονείς και τον αδερφό μου ήταν μαζί και ο παππούς ο Αβράμ, μορφή απίστευτη. Μιας και καθόμασταν αρκετές ώρες στην παραλία, η καλή μητέρα έφτιαχνε τα απαραίτητα για να φάμε μετά το μπάνιο. Και φυσικά ένα από τα πιο κλασικά ήταν τα κεφτεδάκια της. Έτσι λοιπόν τα κεφτεδάκια τα έχω συνδέσει με καλοκαίρι, ήλιο και αλμύρα και σχεδόν πάντα να τα τρώω κρύα.
Φυσικά μεγαλώνοντας, όταν πηγαίναμε για μπάνιο με τους φίλους και αργότερα με «σχέσεις» που να τολμήσω θα πω ότι θα φτιάξω και θα φέρω κεφτεδάκια. Ρεζίλι ένιωθα ότι θα γινόμουν στις «κυριλέ» παραλίες ανοίγοντας τα τάπερ… Αρκετά αργότερα και όταν διάβαζα το βιβλίο «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του Λέο Μπουσκάλια, διάβασα την ιστορία που πετούσαν σαν οικογένεια με το αεροπλάνο για κάπου και έβγαζαν τα κεφτεδάκια από το τάπερ και κάπως έτσι απενοχοποιήθηκα και εγώ... Όχι όμως αρκετά όπως φαίνεται. Αλλά να σας πω, θα το ήθελα έτσι για την ιστορία να πάμε με μια παρέα στην παραλία κουβαλώντας τάπερ με κρύα γεμιστά και κεφτεδάκια. Είστε;
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για τους κεφτέδες
- 2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα 8
- 1/2 μέτρια ντομάτα
- 1 σφηνάκι μηλόξυδο
- 2 αυγά
- 50 γρ μαϊντανός
- 30 γρ δυόσμος φρέσκος
- 20 γρ μυρώνι
- 250 γρ κιμάς μοσχαρίσιος περασμένος μια φορά
- 250 γρ κιμάς χοιρινός περασμένος μια φορά
- 100 γρ φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αλεύρωμα
- 100 γρ αλεύρι
- 100 γρ φρυγανιά τριμμένη
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Σάλτσα Νο1 Για το ντιπ γιαουρτιού
- 200 γρ γιαούρτι
- 10 γρ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 5 γρ δυόσμο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
Σάλτσα Νο1 Για το ντιπ πιπεριάς
- 6 πιπεριές ψημένες (από το βάζο) στραγγισμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μέλι
- μπούκοβο
ΜΕΘΟΔΟΣ
Για τους κεφτέδες
- Στο μούλτι βάζουμε τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, το μηλόξυδο και τα αυγά.
- Χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτουμε και τα αρωματικά. Χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να ψιλοκοπούν τα μυρωδικά.
- Αφαιρούμε από το μούλτι και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τους κιμάδες, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε απαλά.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο νερό πλάθουμε κεφτεδάκια.
- Πανάρουμε με το μείγμα αλευριού φρυγανιάς.
- Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο που να είναι στους 180 βαθμούς.
- Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με τα ντιπ.
Για το ντιπ πιπεριάς
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι.
Για το ντιπ γιαουρτιού
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ