Συγκλονίζουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής για το θάνατο του 12χρονυ, που άφησε την τελευταία του πνοή ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τους παππούδες του στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Υπενθυμίζεται ότι το 12χρονο παιδί είχε τελειώσει το δημοτικό και ετοιμαζόταν να φοιτήσει στο γυμνάσιο, ενώ κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα με την οικογένειά του. Για τις καλοκαιρινές του διακοπές βρισκόταν στο σπίτι των παππούδων του.

Το αγόρι ήταν καλά στην υγεία του και το βράδυ της Κυριακής είχε δειπνήσει με τους παππούδες του σε ταβέρνα της περιοχής. Λίγη ώρα αργότερα επιστρέφοντας στο σπίτι του ένιωσε αδιαθεσία και αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Θέρμου. Οι γιατροί εκεί έκριναν πως δεν είχε κάτι ανησυχητικό και τον έστειλαν σπίτι… Τρεις ώρες αργότερα το παιδί θα άφηνε την τελευταία του πνοή. Όπως έδειξε η νεκροψία το παιδί «έφυγε» από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Γονείς και παππούδες είναι απαρηγόρητοι, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα για τη διάγνωση που έκαναν οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας και γιατί επέτρεψαν στο παιδί να φύγει ενώ δεν αισθανόταν καλά. Η κηδεία του αγοριού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τι είναι το εγκεφαλικό ανεύρυσμα

Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου συμβαίνει όταν μια φλέβα στον εγκέφαλο γεμίζει με αίμα και ταυτόχρονα του προκαλεί πίεση, ειδικά σε αυτό το μέρος του κεφαλιού. Συνήθως τα ανευρύσματα τείνουν να συμβαίνουν στην κάτω περιοχή του εγκεφάλου. Εάν δεν το καταλάβουμε και δεν το εντοπίσουμε έγκαιρα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει η πιθανότητα να συμβούν δύο τινά: Είτε η πίεση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο και εγκεφαλικό επεισόδιο ή να προκαλέσει διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων και εγκεφαλική αιμορραγία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δυστυχώς, πολλά ανευρύσματα του εγκεφάλου δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μέχρι να είναι πολύ μεγάλα ή έτοιμα να διαρρηχθούν όπως αναφέρει και το Ίδρυμα για το Εγκεφαλικό Ανεύρυσμα εδώ. Αν είναι μικρά, ή με άλλα λόγια, είναι μικρότερα από 10 χιλιοστά σε μέγεθος, δεν είναι καθόλου επικίνδυνα. Αλλά αν είναι μεγαλύτερα από αυτό και αυξάνονται, τότε θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα αποτελέσματά τους.

Ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα; Πώς μπορείτε να ξέρετε αν έχετε ένα ανεύρυσμα που είναι έτοιμο να σπάσει; Θα παρατηρήσετε πόνο πίσω και πάνω από τα μάτια σας ειδικά, αδυναμία ή παράλυση στη μια πλευρά του προσώπου σας και οι κόρες των ματιών σας θα έχουν επίσης διασταλεί. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με ένα ανεύρυσμα που έχει αρχίσει ήδη να αιμορραγεί στον εγκέφαλο: ξαφνικοί και έντονοι πονοκέφαλοι, θολωμένη όραση, ναυτία, πόνος στον αυχένα, λιποθυμία. Άλλα σημάδια είναι να γέρνουν τα βλέφαρα, η υπερευαισθησία στο φως, η δυσκολία στη συγκέντρωση, οι σπασμοί και ο πολύ έντονος πονοκέφαλος. Εάν τα συμπτώματα είναι πολύ προφανή και έντονα, θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας για σας διαγνώσει σωστά.

Πώς θεραπεύεται;

Συνήθως χρησιμοποιούνται οι εξής δύο τεχνικές. Ο πρώτος τρόπος είναι η μικροαγγειακή αποκοπή, όπου ο γιατρός προσπαθεί να διακόψει την ροή του αίματος από το ανεύρυσμα. Ο νευροχειρουργός βρίσκει το αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο και στη συνέχεια βάζει ένα μικρό, μεταλλικό κλιπ, έτσι ώστε το ανεύρυσμα να μην επανέλθει.

Η άλλη τεχνική δεν γίνεται στον εγκέφαλο, αλλά μάλλον μέσω ενδοαγγειακού εμβολισμού. Αυτό που κάνει ο γιατρός είναι να βάλει ένα καθετήρα στη βουβωνική αρτηρία, που θα φτάσει στο ανεύρυσμα, μέσω ενός σύρματος πλατίνας. Θα μπλοκάρει εκεί το εγκεφαλικό ανεύρυσμα και το πρόβλημα θα λυθεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις