Ο πρόσφυγας που πέθανε πρόσφατα είχε λάβει άρνηση να μπει στο νοσοκομείο λόγω των αυστηρών κανονισμών διαχωρισμού ντόπιων και ξένων.

Δεν είναι πρώτη φορά που το νοσοκομείου Σάμου θάβει τον όρκο του Ιπποκράτη. Και στο μακρύ παρελθόν ήταν έτοιμο να δεχτεί αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» από μέλη της υπόδικης Χρυσής Αυγής, και το όνομά του είχε ακουστεί στην άρνηση των αμβλώσεων.

Ο κυνισμός του Νοσοκομείου της Σάμου είναι εμφανής στο έγγραφο του, το οποίο δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με αυτό αποδέχτηκε την κυβερνητική οδηγία προκειμένου να διαχωρίζονται οι ασθενείς, όχι με βάση την κλινική τους εικόνα, αλλά πρακτικά ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι στα 10 ραντεβού ασθενών που θα κλείνονται, μόνο δύο ασθενείς μπορούν να προέρχονται από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων. Oι ντόπιοι χαρακτηρίζονται με τη λέξη «ασθενείς» χωρίς διευκρίνιση, ενώ οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται «ασθενείς από το ΚΥΤ». 

Μάλιστα, η οδηγία προχωρά σε έναν ακόμη πιο λεπτομερή διαχωρισμό, αυτή τη φορά ανάμεσα σε πρόσφυγες που διαμένουν στο ΚΥΤ και σε εκείνους που διαμένουν σε δομή εκτός ΚΥΤ.  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «σε περίπτωση που υπάρξει κενό στο υπάρχον αριθμό των ραντεβού των 8 ασθενών σε ιατρείο, θα συμπληρώνεται με προσθήκη ενός ασθενή από δομή εκτός ΚΥΤ.

Η συγκεκριμένη οδηγία φαίνεται πως εφαρμόζεται από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στο νοσοκομείο Σάμου, ενώ το φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλαου Στεφανή, πρώην υποψήφιου βουλευτού της Ν.Δ. στην περιφερειακή ενότητα Σάμου-Ικαρίας. Οι περιορισμοί αυτοί ήταν ακόμη αυστηρότεροι την περίοδο της καραντίνας, με την αναλογία να κινείται στους έξι ντόπιους ανά πρόσφυγα.

Τον άφησαν να πεθάνει λόγω του «κανονισμού»

Η αποκάλυψη του εγγράφου δίνει μάλιστα νέες διαστάσεις και στην υπόθεση θανάτου του μόλις 31χρονου πρόσφυγα Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα, που πέθανε αβοήθητος στη Σάμο, στη σκηνή όπου διέμενε, παρότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια από το νοσοκομείο του νησιού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα , ο άτυχος Σάμιουελ είχε φτάσει μέχρι την πύλη του νοσοκομείου κι ο φύλακας του απαγόρευσε την είσοδο ακριβώς επειδή το όνομά του δεν περιλαμβανόταν σε κάποια λίστα με ραντεβού. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος ζήτησε να επισκεφθεί τα επείγοντα και όχι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης που έπρεπε να έχει…

Η σορός του Σάμιουελ συνεχίζει να βρίσκεται σε γραφείο τελετών, με τους δικούς του να αναμένουν την ημερομηνία της κηδείας του. Ωστόσο αυτή μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο κοιμητήριο της πρωτεύουσας του νησιού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Βαθύ έχουν πραγματοποιηθεί δύο ταφές νεκρών που απεβίωσαν αρκετές ημέρες μετά τον 31χρονο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις