Ξάφνιασε όντως η άρνηση τοπικών παραγόντων και πολιτών, μέλη του συλλόγου Γονέως και κηδεμόνων, να τιμήσουν τον συντοπίτη τους και παγκοσμίως δοξασμένο. Μάλιστα τα επιχειρήματα για να μην προστεθεί η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου του νησιού ήταν εξαιρετικά φτωχά αν όχι προσχηματικά: «Το σχολείο δεν πρέπει να ταυτιστεί με ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», λες και ο Γλέζος δεν ανήκει σε όλη την Ελλάδα και ότι «δεν πρέπει  να παρθεί εν βρασμώ κάποια διχαστική πρόταση».

Σχετικά με το επιχείρημα της διχαστικής πρότασης ο Άκης Γαβριηλίδης, σχολιάζει σε άρθρο του σχετικό με το θέμα:
«…Από τον άλλο «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» έχουμε ευρύτατο στατιστικό δείγμα, το οποίο συναποτελούν ουσιαστικά όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες, τα αγάλματα, τα ιδρύματα, όλος ο δημόσιος χώρος των ελληνικών πόλεων και χωριών.

Σε αυτό το δείγμα, αφθονούν ονόματα πολιτικών που επίσης δίχασαν και ως ένα βαθμό εξακολουθούν να διχάζουν την ελληνική κοινωνία, και που πάντως δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη πολυμέρεια αλλά αντιθέτως είναι σε τέτοιο βαθμό επαναληπτικά, που προκαλούν συχνά σύγχυση…

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο: Στη Θεσσαλονίκη, μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν οδοί Περικλέους Βιζουκίδου και Αθανασίου Χρυσοχόου, δύο γνωστών δοσιλόγων επί κατοχής. Χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες για να αλλάξουν αυτά τα ονόματα, ενώ οι απόγονοι του δεύτερου ακόμα σέρνουν στα δικαστήρια τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη για… συκοφαντική δυσφήμιση επειδή είπε το αυτονόητο: ότι ο Χρυσοχόου ήταν συνεργάτης των ναζί.

Φαίνεται, όσοι έδωσαν τα ονόματα αυτά χωρίς κανένα «βρασμό» αλλά σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, εκ προμελέτης, δεν δίχαζαν την κοινωνία· θα την διχάσει τώρα όποιος δώσει κάπου το όνομα εκείνου που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με πόλεις όπως τα Γιαννιτσά, η Φλώρινα ή η Καστοριά, που αν κανείς έκρινε από τα ονόματα των οδών τους θα νόμιζε ότι αποτελούν στρατόπεδα».

Πάντως η νεολαία της Νάξου αντέδρασε με το δικό της τρόπο. Το πανό που ανάρτησαν σήμερα στα κάγκελα του σχολείου μιλάει από μόνο του. Το θέμα αυτό δεν θα μπορεί να κλείσει όσο κρατήσει η διχαστική άρνηση του δημοτικού συμβούλιου της Νάξου.