Συναγερμός έχει σημάνει στην χώρα μας μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid – 19. Ο κορoνοϊός χτύπησε και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θετικοί διαγνώστηκαν στρατιώτες και ένας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε εντοπιστεί θετικό κρούσμα στο Στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Ο στρατιώτης ήταν σχεδόν ασυμπτωματικός και μόνο η απώλεια όσφρησης τον οδήγησε στο ιατρείο όπου διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό. Ακολούθησε ιχνηλάτηση των επαφών του νεαρού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό ακόμα δύο στρατιώτες, αλλά και ένας αξιωματικός που είχε έρθει σε επαφή με τον πρώτο στρατιώτη που νόσησε.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν τα τέσσερα κρούσματα στο στρατόπεδο του Στεφανοβικείου, επισημαίνουν, ωστόσο, πως η κατάσταση τόσο των νεαρών στρατιωτών όσο και του αξιωματικού είναι πολύ καλή και μέχρι στιγμής δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούνται στενά από τους ιατρούς και βρίσκονται σε καραντίνα.

Αυστηρά μέτρα προστασίας

Έκτακτα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, λαμβάνονται και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε τα εξής αντίστοιχα μέτρα:

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική:

  • Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κλπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.
  • Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.
  • Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.
  • Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.
  • Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.
  • Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές μονάδες – υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές
  • Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών μονάδων υπηρεσιών.
  • Στους ανελκυστήρες από τους επιβαίνοντες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις