Η πρώτη χώρα που έστειλε διασώστες στο πολύπαθο Λίβανο ήταν η Ελλάδα. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ βρίσκονται στη Βηρυτό και επιχειρούν στα χαλάσματα. Πρόκειται για 12μελές πλήρωμα της ΕΜΑΚ που έφτασε την Τετάρτη στο Λίβανο, αλλά έπρεπε περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ κορονοϊού. Σημειώνεται, ότι ο Λίβανος πλήττεται σοβαρά και από την πανδημία του κορονοϊού.

Μιλώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, που συνόδευσε την ελληνική αποστολή με το C-130 μίλησε για τη φρίκη που αντίκρισε όταν έφτασε στο λιμάνι του Λιβάνου και μίλησε με εκπροσώπους της λιβανέζικης κυβέρνησης. Όπως είπε ο υφυπουργός, τέσσερα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο έχουν καταστραφεί, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ο κ. Φραγκογιάννης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε πως ο Λίβανος χρειάζεται ακόμα περισσότερη βοήθεια.

Σχετικά με τους Έλληνες που επλήγησαν από την έκρηξη ανέφερε ότι υπάρχει νεκρή Ελληνολιβανέζα καθώς κι άλλοι πέντε Έλληνες τραυματίες εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε σοβαρότερη κατάσταση από τους υπόλοιπους. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε πέντε μέρες η έρευνα θα αποκαλύψει ποιος και γιατί άφησε εκεί τους 2.750 τόνους του επικίνδυνου χημικού.

Δύναμη της ΕΜΑΚ στη Βηρυτό

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας. Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και σε άμεση συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης ομάδα έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για την ειδική ομάδα 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε αναγκαία συνδρομή, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον συντονισμό του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ όσο και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην πληττόμενη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συγχρόνως βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και την έξαρση του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις