Οι κάτοικοι των χωριών στην Εύβοια από τα οποία πέρασε η φονική καταιγίδα «Θάλεια», αφήνοντας πίσω της 8 νεκρούς, συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη με τις λάσπες που κάλυψαν τα πάντα μέσα στα σπίτια τους. «Μισό μέτρο λάσπη καθαρίζουν από σπίτι σε σπίτι χωρίς να υπάρχει οδική διασύνδεση μεταξύ των χωριών, ενώ οικογένειες από 2.500 σπίτια που καταστράφηκαν παραμένουν σε ξενοδοχεία», είπε ο δήμαρχος των Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους μόλις 1.200.000 εκατομμυρίων ευρώ για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας. Συγκεκριμένα, για το Δήμο Χαλκιδέων, προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης και για την πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου. Για το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της κατεστραμμένης παραλίας των Πολιτικών.

Ήδη 28 συνεργεία έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία σε 600 σπίτια, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί μόνο στα βόρεια. Στα Ψαχνά και σε τρία ακόμη χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό από τον κεντρικό αγωγό, καθώς αυτός έχει καταστραφεί. Στην κυκλοφορία δόθηκε μόνο το ένα ρεύμα της γέφυρας στο Βασιλικό, ενώ ολική είναι η καταστροφή της γέφυρας Φύλων και της Γέφυρας Αφρατίου. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τους δήμους που επλήγησαν στην Εύβοια και τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Σε εξέλιξη είναι η διενέργεια διπλής έρευνας -που διέταξε ο εισαγγελέας -για τα αίτια της τραγωδίας, που οδήγησαν στο θάνατο 8 ανθρώπων αλλά και για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, από 1η Ιανουαρίου 2018, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

  • Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
  • Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  • Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες. Η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι συνεχής και στενή.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις