Λίγη ώρα μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο διάγγελμά του, στον κίνδυνο ατυχήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας F-451 ΛΗΜΝΟΣ με τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το defencereview.gr. Δεν υπήρξε μεγάλη σύγκρουση παρά μόνον υλικές ζημιές μικρής έκτασης.

Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούσαν από τη πρώτη στιγμή εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές προκλήσεις του Oruc Reis, το οποίο βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020 από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο όρος «παρακούμβηση» έχει χρησιμοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για την περιγραφή στενών, πλην ανεπιθύμητων, ελληνοτουρκικών επαφών μεταξύ πλοίων. Η «παρακούμβηση» υποδηλώνει πρόθεση, ίσως και δολιότητα, ενώ η «επακούμβηση» είναι ηπιότερη μορφή επαφής, που μπορεί να έχει συμβεί και τυχαία.

«Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», είπε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος διεμήνυσε στην Άγκυρα πως καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται. Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο διαλόγου και προσφυγής στη Χάγη, αλλά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή εάν η Τουρκία αποσύρει το Oruc Reis.

Εκτός ελληνική υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα λίγο μετά τις 19:20 το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020, και πλέον κινείται μέσα στο πεδίο της κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των συντεταγμένων που είχαν καθοριστεί μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex. Μάλιστα, το τουρκικό σκάφος εξακολουθεί να πλέει με ποντισμένα στα καλώδια του, χαράσσοντας πορεία προς βορειοανατολικά με ταχύτητα 4 κόμβων.

Στη βορειανατολική πορεία που έχει χαράξει από το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου 2020, το συνοδεύουν τα βοηθητικά Ataman, CengizHan και 10 τουρκικά πολεμικά πλοία. Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν στενά το Oruc Reis, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής. Δείτε στους χάρτες που ακολουθούν το ακριβές στίγμα του Oruc Reis καθώς και των σκαφών που το συνοδεύουν.

Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει ο σχηματισμός των πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων που έχουν δημιουργήσει έναν κλοιό «ασφαλείας» συνοδεύοντας το ερευνητικό Oruc Reis. Σε τακτικό επίπεδο και με δεδομένο ότι η πλεύση του τουρκικού στολίσκου γίνεται σε ανοιχτή θάλασσα, ο σχηματισμός των πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων με το Oruc Reis μοιάζει με τον τέλειο στόχο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις