Έκτακτο μήνυμα προς τους πολίτες εστάλη μέσω της γραμμής 112, για τη φωτιά που καίει από το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020 σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, με αποτέλεσμα μαύροι καπνοί να έχουν «πνίξει» σχεδόν όλη την Αθήνα. Το μήνυμα περιέχει οδηγίες για τους κατοίκους που ζουν, εργάζονται και κινούνται στις γύρω περιοχές.

«Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή του καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη», σημειώνεται στο SMS προς τους κατοίκους και τους περαστικούς των γύρω περιοχών. Το μήνυμα είναι γραμμένο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Η μάχη με τις φλόγες

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη φωτιά που μαίνεται από το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020 σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν δυο ελικόπτερα. πως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει αναπτυχθεί τεράστιο θερμικό φορτίο λόγω της καύσιμης ύλης, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν 49 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα, με 14 οχήματα, δύο ελικόπτερα, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική αποτράπηκε ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς που μαίνεται από τις 7 το πρωί. Δόθηκε εν μέρει η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας πού είχε κλείσει λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο πλαστικών. Όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, η κυκλοφορία προς Λαμία, από την Αττική Οδό και μετά γίνεται από τις δύο δεξιές λωρίδες. Κλειστό παραμένει το ρεύμα προς Αθήνα. Η φωτιά έχει τέτοια έκταση που οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι το κέντρο της Αθήνας, αλλά φαίνονται ακόμα και από την Αίγινα!

Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες ξεκίνησαν από το εσωτερικό του εργοστασίου και πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πυκνός μαύρος καπνός που δημιουργεί εκτός των άλλων πρόβλημα ορατότητας, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Πατούλης στο flash.gr: Ανησυχία για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο flash.gr, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 7 το πρωί σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Μεταμόρφωση. Όπως τόνισε «μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο πυκνός μαύρος καπνός που βγαίνει από το εργοστάσιο πλαστικών και δεν γνωρίζουμε ακόμα τι μπορεί να περιέχει. Επί τόπου έχει σπεύσει ειδικό συνεργείο για να κάνει μετρήσεις και να προσχωρήσει σε αναλύσεις».

Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι «η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι πολύ δύσκολη η κατάσβεσή της ενώ δίπλα ακριβώς βρίσκεται και μια επιχείρηση με λιπαντικά και οι πυροσβέστες προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωσή της».

Μεταμόρφωση 15/8/2020 Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

Μεταμόρφωση. Επικίνδυνα αέρια εκλύονται στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Gepostet von Flash.gr am Samstag, 15. August 2020

Οδηγίες προς τους πολίτες

Με αφορμή την εκδήλωση της φωτιάς, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.
Ειδικότερα παρακαλούνται οι πολίτες:

  • Nα αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων
  • Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.
  • Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
  • Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.
  • Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σε πρώτη φάση έδωσαν μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά σε άλλα κτήρια, καθώς στην περιοχή υπάρχουν και άλλες βιοτεχνίες και κατάφεραν να την περιορίσουν στο εργοστάσιο, το οποίο όμως καίγεται απ’ άκρη σε άκρη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για τυχόν εγκλωβισμένο άτομο στο εργοστάσιο. Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση της, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική οι φλόγες ξεκίνησαν από το εσωτερικό του εργοστασίου και πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Οι φωτογραφίες από το σημείο της φωτιάς δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Οι καπνοί έχουν καλύψει τα πάντα και η οσμή από το καμένο πλαστικό δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι πυροσβέστες όχι μόνο επιχειρούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ζώνες προστασίας στα διπλανά κτίρια για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

Δείτε φωτογραφίες


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις