Τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού, υποδεικνύει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τηλεργασία λόγω κορονοϊού

Με την ίδια εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της ασθένειας του κορονοϊού (COVID-19). Ειδικότερα για το ωράριο λειτουργίας, η εγκύκλιος παρέχει τη δυνατότητα «κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επιλογή των ανωτέρω τριών ωραρίων εργασίας, θα πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή του προσωπικού που θα κάνει χρήση αυτών και στα τρία ωράρια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου».


Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Δείτε την εγκύκλιο που εκδόθηκε για τους Δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο

«Δεύτερο κύμα» με διεύρυνση αναστολών συμβάσεων

Πρόκειται για τρία μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και σταδιακά εφαρμόζονται, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και νέα μέτρα τα οποία θα ανασύρονται σταδιακά ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προχωρά σε:

  • γενικευμένη χρήση των αναστολών συμβάσεων εργασίας που επιστρέφει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου
  • ενίσχυση  προγράμματος «Συν-Εργασία» αν και στις πρώτες του φάσεις δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση με επέκταση στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου
  •  100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών έως και τον Σεπτέμβριο για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Επίσης έρχεται σταδιακή μείωση σε φόρους και εισφορές, ανάλογα και με τις δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού. Η μείωση του βάρους που επιφέρει στη μισθωτή απασχόληση η λεγόμενη και «φορολογική σφήνα» (tax wedge), συνιστά κεντρικό στρατηγικό άξονα του ελληνικού σχεδίου για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αποτυπώνεται και στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Μελετάται επιπλέον η αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών -σήμερα 7,10%- με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους, ή και μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) των 6.500 ευρώ τον μήνα επί του οποίου επιβάλλονται ποσοστιαίες ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται νέα χρονική επέκταση του μέτρου των αναστολών ακόμη και έως το τέλος του έτους για διάφορους κλάδους ή και του μηχανισμού «Συν-Εργασία», ενώ στον ορίζοντα βρίσκονται σκέψεις για ένα νέο πακέτο προς τους εποχικούς εργαζόμενους, αλλά και για ένα πρόγραμμα νέων προσλήψεων με πλήρη επιδότηση από το κράτος του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών.

Και μέτρα κατά του κορονοϊού από τις επιχειρήσεις

Τεστ κορονοϊού, προληπτική καραντίνα και διεύρυνση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις για την επιστροφή του προσωπικού τους από τις διακοπές στους χώρους εργασίας.

Όπως προκύπτει σε πλείστες περιπτώσεις τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού μεγάλων ομίλων έχουν ήδη ειδοποιήσει εργαζόμενους πως προϋπόθεση για την επιστροφή στους χώρους εργασίας αποτελεί η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού SARS-CoV-2. Για τον μοριακό έλεγχο (PCR) των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις αυτές συνεβλήθησαν με ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια σε αρκετές περιπτώσεις.