Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, η οποία καταγγέλλει τον Δήμο Ωρωπού ότι χρησιμοποιεί πρόσφυγες υπό καθεστώς υποτιθέμενου «εθελοντισμού», για να καθαρίσει τις παραλίες από τα φερτά υλικά που ακολούθησαν της πλημμύρας στην Χαλκίδα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καταγγέλλουν το γεγονός κι επισημαίνουν ότι οι εν λόγω ενέργειες πραγματοποιούνται με την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας τον κίνδυνο να υπάρξουν πολλά παρόμοια φαινόμενα.

«Στήνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή σας, μια απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου φάμπρικα δουλεμπορίου όπου οι πρόσφυγες θα αξιοποιούνται σαν σύγχρονοι είλωτες ώστε σήμερα να καθαρίζουν «εθελοντικά» την παραλία, αύριο μπορεί να συμμετέχουν «εθελοντικά» σε εκχιονισμούς, στην πυροπροστασία, στην καθαριότητα και ποιος ξέρει που αλλού, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που απευθύνεται στον Δήμαρχο. Αποστάσεις παίρνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Ωρωπού, κάνοντας λόγο σε ανάρτησή του, για ατυχή ενέργεια, την στιγμή που η καταγγελία κάνει λόγο για «απάνθρωπη φάμπρικα δουλεμπορίου» που στήνεται εις βάρος των προσφύγων.


Από την πλευρά τους, οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επισημαίνουν παράλληλα ότι το παρόν συμβάν καταδεικνύει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η παρουσία των προσφύγων στην χώρα μας. Όπως τονίζεται οι πρόσφυγες της δομής της Μαλακάσας αλλά και στην πλειοψηφία των δομών, έρχονται αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τις οποίες συχνά έχουν κάνει λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με την αυτοδιοίκηση να μην τις λαμβάνει υπόψη. «Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η παρουσία των προσφύγων-μεταναστών χωρίς την θέληση τους στην περιοχή μας αξιοποιείται ώστε μπορούν να χρησιμοποιούνται ως «τσάμπα» εργατική δύναμη για υπηρεσίες που είναι ευθύνη τόσο του κράτους όσο της περιφέρειας και του δήμου που για την διεκπεραίωση τους απαιτείται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», καταγγέλλουν.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι ποικίλα, με τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ να ζητούν απαντήσεις αναφορικά με τον υπεύθυνο φορέα για την εν λόγω πρωτοβουλία, κάτω από ποιους όρους πραγματοποιήθηκε αυτή, καθώς και τι θέση παίρνει η αυτοδιοίκηση για αυτήν την απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση των προσφύγων-μεταναστών.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Πρόσφυγες και μετανάστες από τη δομή της Μαλακάσας βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες συντεταγμένα στην παραλία Μαρκοπούλου, παρόντος του διοικητή της δομής κ. Χαράλαμπου Χρήστου και του προέδρου της ΔΚ Νέων Παλατίων και εκλεγμένου με την παράταξη σας κ. Γεώργιου Δεληγιάννη, να εκτελούν εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής από τα φερτά υλικά της φονικής πλημμύρας στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, που κόστισε την ζωή σε οχτώ συμπολίτες μας και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σας έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα των Ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και με απόφαση τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και της σημερινής της ΝΔ παραμένουν στην περιοχή μας εγκλωβισμένοι, να επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες περιμένοντας μήνες ώσπου να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από την υπηρεσία ασύλου ώστε να λάβουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να μεταβούν στις χώρες τελικού τους προορισμού.

Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η έλλειψη ακόμη και των πιο στοιχειωδών υποδομών για την παραμονή τους δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες τόσο για αυτούς και τις οικογένειες τους όσο και για τους κατοίκους της Μαλακάσας που βιώνουν τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή μας. Για αυτό και έχουμε απευθυνθεί τόσο σε εσάς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα ώστε άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, χωρίς δυστυχώς να έχει γίνει το παραμικρό.

Όμως η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η παρουσία των προσφύγων-μεταναστών χωρίς την θέληση τους στην περιοχή μας αξιοποιείται ώστε μπορούν να χρησιμοποιούνται ως «τσάμπα» εργατική δύναμη για υπηρεσίες που είναι ευθύνη τόσο του κράτους όσο της περιφέρειας και του δήμου που για την διεκπεραίωση τους απαιτείτε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Για τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου μας κ. Ανδρέας Γαζβινιάν διαχώρισε την θέση του, χαρακτηρίζοντας με δήλωση του την ενέργεια ατυχή.

Στήνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή σας, μια απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου φάμπρικα δουλεμπόριου όπου οι πρόσφυγες θα αξιοποιούνται σαν σύγχρονοι είλωτες ώστε σήμερα να καθαρίζουν «εθελοντικά» την παραλία, αύριο μπορεί να συμμετέχουν «εθελοντικά» σε εκχιονισμούς, στην πυροπροστασία, στην καθαριότητα και ποιος ξέρει που αλλού.

Σας ρωτάμε:

  • Ποιανού φορέα ήταν η πρωτοβουλία να μεταφερθούν «εθελοντικά» πρόσφυγες και μετανάστες από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας στην παραλία Μαρκοπούλου για τον καθαρισμό της;
  • Κάτω από ποιους όρους πραγματοποιήθηκε αυτό;
  • Τι θέση παίρνετε για αυτήν την απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση των προσφύγων-μεταναστών;
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις