Ολονύκτια μάχη με τα κύματα έδωσε το Λιμενικό ανοιχτά της Χάλκης σε μια ευρεία επιχείρηση διάσωσης. Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Τρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 αλλοδαποί, που επέβαιναν σε πλοίο που εντοπίστηκε μισοβυθισμένο.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης για σκάφος σε δυσχερή θέση με πολλούς επιβαίνοντες. Άμεσα κινητοποιήθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών επικρατούν άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times, με ένα δημοσίευμα στις 15 Αυγούστου 2020 που είχε προκαλέσει αίσθηση, υποστήριζαν σε ανταπόκρισή από το νησί της Ρόδου, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας πολλούς από αυτούς εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά και μερικές φορές σε υπερφορτωμένες σχεδίες.  Η εφημερίδα που προχώρησε, όπως αναφέρει, σε ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων από τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δυο ακαδημαϊκούς ερευνητές και την τουρκική ακτοφυλακή, τονίζει ότι από τον Μάρτιο τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο ρίχτηκαν στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματούχους σε 31 διαφορετικά επεισόδια απελάσεων.

Οι Times πήραν συνεντεύξεις από επιζώντες πέντε εξ αυτών και εξέτασαν φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό αποδεικτικό υλικό και από τα 31 επεισόδια. «Ήταν πολύ απάνθρωπο», δηλώνει η Najma al-Khatib, 50χρονη Συρία δασκάλα, η οποία λέει ότι Έλληνες αξιωματούχοι με καλυμένα πρόσωπα την πήραν μαζί με ακόμη 22 άτομα, μεταξύ τους και δυο μωρά, μέσα στη νύχτα από ένα κέντρο κράτησης στο νησί της Ρόδου, στις 26 Ιουλίου, και εν συνεχεία τους εγκατέλειψαν σε μία σχεδία χωρίς πηδάλιο και κινητήρια, προτού τελικά διασωθούν από την τουρκική ακτοφυλακή. «Έφυγα από τη Σύρια υπό το φόβο του βομβαρδισμού, αλλά όταν συνέβη αυτό ευχόμουν να είχα πεθάνει από τη βόμβα», υποστηρίζει η γυναίκα.

Επίσης, για πρώτη φορά στις 13 Αυγούστου 2020, η γερμανική κυβέρνηση καταλόγισε δημόσια στην Ελλάδα παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, όπως προέκυψε από επιστολή του υφυπουργού Άμυνας Πέτερ Τάουμπερ. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, πληρώματα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού έγιναν τους τελευταίους μήνες, σε δύο περιπτώσεις, μάρτυρες παράνομων επαναπροωθήσεων στα τουρκικά ύδατα στο Αιγαίο. Όπως τονίζει ο κ.Τάουμπερ, «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και εφιστά την προσοχή στους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις