Κλείνει προληπτικά το δημαρχείο Μαρκόπουλου, εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν θετικοί στον ιό ο αντιδήμαρχος, η σύζυγός του και η υπάλληλος καθαριότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, «λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στο δημαρχείο Μαρκοπούλου και για την προστασία των εργαζομένων αλλά και των συναλλασσόμενων πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου, προληπτικά θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου εκτός από την πλαζ Αυλακίου, την Τεχνική Υπηρεσία, την Υ.ΔΟΜ., το Κ.Ε.Π., την Κοινωνική Υπηρεσία, την Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Στάδιο».

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα πρωτόκολλα υγείας. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί ελέγχους σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους και γίνεται απολύμανση όλων των κλειστών δημοτικών χώρων. Όπως ανακοίνωσε ο δήμος, αναστέλλεται η είσπραξη όλων των βεβαιωμένων οφειλών των πολιτών και παρατείνεται η προθεσμία για την τακτοποίηση των αλλαγών στα τετραγωνικά μέτρα μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την πορεία της πανδημίας

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα της διασποράς της νόσου στη χώρα μας με την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών διακοπών, που σύμφωνα με τους ειδικούς οδήγησαν στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η επιδημική καμπύλη της νόσου συνεχίζει να εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις. Μάλιστα, καθώς η περίοδος επώασης της νόσου είναι 6 με 14 ημέρες, τώρα καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο του Δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο, προβληματισμό στις Αρχές προξενεί ότι ο Αύγουστος ήταν ένας κακός μήνας για τη διασπορά της νόσου. Εκτός από την έκρηξη των κρουσμάτων – υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με όσα καταγράφηκαν συνολικά το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου – τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα σημειώθηκαν και απανωτά αρνητικά ρεκόρ στους θανάτους μετά την περίοδο της καραντίνας. Μέχρι και χθες, μέσα σε 30 μέρες είχαν καταγραφεί 56 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, αποτελώντας το δεύτερο κατά σειρά μήνα με τα περισσότερα θύματα (μετά τα 91 του Απριλίου).