Στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ σήμερα το μεσημέρι στις 16:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις και στην οποία θα συμμετέχουν οι Στέλιος Πέτσας, Νίκη Κεραμέως, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ύστερα από σχετική σύσκεψη τη Δευτέρα, αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 14 Σεπτέμβρη και όχι στις 7 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Σημειώνεται πως μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λάβουν δωρεάν δύο μάσκες.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στο Open απέφυγε να δώσει την ημερομηνία έναρξης των σχολείων. Ωστόσο, δήλωσε: «Στην επιτροπή ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και επίσης το ποσοστό των εκδρομέων, οι οποίοι γύρισαν από τις θερινές τους διακοπές στα μεγάλα αστικά κέντρα». Ερωτηθείς αν οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σύψας επέμεινε: «Στην επιτροπή εισηγήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και ελήφθησαν οι αποφάσεις με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα».

Ο ίδιος μίλησε για το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία το χειμώνα, λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επιδημιολογία του ιού. Για παράδειγμα, ο ιός ήρθε και χτύπησε μέσα στο καλοκαίρι ενώ δεν το περιμέναμε. Επομένως, δεν ξέρουμε τι θα κάνει τον χειμώνα. Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο, τότε θα χρειαστεί – για κάποια στιγμή – να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό, όμως, θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα πάρουμε. Πρώτα, δηλαδή, θα κλείσουν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή η εστίαση, η διασκέδαση και οτιδήποτε άλλο και τελευταία θα κλείσουν τα σχολεία. Για τα σχολεία θα κάνουμε πάση θυσία ό,τι είναι δυνατόν να τα κρατήσουμε ανοιχτά, ακόμη κι αν χρειαστεί κάποια στιγμή να μετατρέψουμε τη λειτουργία τους σε μέρα παρά μέρα».

Μαγιορκίνης: Θα έκλινα στις 14 Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων

Την 14η Σεπτεμβρίου προκρίνει και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, για το άνοιγμα των σχολείων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «το σημείο – κλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά». Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως το θέμα συζητείται και στην επιτροπή για να αποφασιστεί ακριβώς τι πρόκειται να γίνει. «Υπάρχει όλο το τελευταίο 15νθημερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις».

Πρεμιέρα σήμερα για τους παιδικούς σταθμούς

Ξεκινούν σήμερα τη λειτουργία τους οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, που εμφανίζονται έτοιμοι να υποδεχτούν τους λιλιπούτειους… μαθητές. Η περίοδος λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών θα διαρκέσει από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, μέχρι την 31η Ιουλίου, με τα παιδιά να μπορούν να φιλοξενούνται στους χώρους τους από Δευτέρα έως και Παρασκευή και κατά τις ώρες από τις 06:45 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι.

Μέτρα προστασίας για τους παιδικούς σταθμούς

Όπως έχει καθοριστεί από την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η λειτουργία των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών, προβλέπει μια σειρά μέτρων προστασίας, τα οποία θα τηρούνται από τους υπεύθυνους των χώρων όπου φιλοξενούνται τα παιδιά.

Μεταξύ αυτών των μέτρων, συμπεριλαμβάνονται:

  • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  • Διαχωρισμό των δραστηριοτήτων κατά τμήματα στο προαύλιο
  • Ειδική μέριμνα για τη σίτιση των παιδιών

Όσον αφορά στα ίδια τα παιδιά, η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική.