Σε εξέλιξη η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε μια ανασκόπηση των κρουσμάτων του Αυγούστου λέγοντας ότι δυστυχώς καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι και αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι είπε ότι  εκεί έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι.

Μέσα στον Οκτώβριο τα αποτελέσματα των μελετών για το εμβόλιο

Για το εμβόλιο είπε ότι επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες. Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.

Για τα παιδιά είπε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών κολλάνε πιο δύσκολα τον ιό. Τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία παρά από την απουσία από το σχολείο. Η παρουσία τους στο σχολείο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα, είπε ακόμα.

«Η μάσκα είναι αναγκαίο κακό»

Για την μάσκα είπε ότι πρέπει να γίνεται η χρήση της σωστά και πως τα σταγονίδια από ένα φτάρνισμα μπορεί να φτάσουν και τα 8 μέτρα. «Η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει και πιο πολύ τους άλλους. Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση».

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι τα παιδιά χρειάζονται επιβράβευση και όχι τιμωρία για τη χρήση μάσκας. «Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά. Θεωρώ τη μάσκα μαχαίρι με δυο όψεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Χαρακτήρισε την μάσκα ένα προσωπικό lockdown, ένα αναγκαίο κακό», δήλωσε.

«Θεωρώ τη μάσκα μαχαίρι με δυο όψεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Χαρακτήρισε την μάσκα ένα προσωπικό lockdown, ένα αναγκαίο κακό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε με μια ευχή: «Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά. Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό. Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές. Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας».

Χαρδαλιάς: Να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη

«Αναπροσαρμόζεται η τακτική μας ανάλογα με τα δεδομένα. Ακόμα και στο ζήτημα των σχολείων κάθε χώρα ακολουθεί την δικιά της τακτική. Πρέπει να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών, η πολιτεία να ακούει αυτές τις εισηγήσεις και οι πολίτες με τη σειρά τους να υπακούν. Έτσι έχουμε καταφέρει ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Οι μάσκες στα σχολεία είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς 853 κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου μέχρι σήμερα. «Κρίνουμε καθημερινά τα νέα δεδομένα και λαμβάνουμε αποφάσεις αποκλειστικά με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία. Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο», κατέληξε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας.

Ανοίγουν οι λαϊκές σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τις 3 Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών σε περιοχές που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα (χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση κάθε είδους εκδήλωσης ). Αυτό θα γίνει με συμμετοχή μόνο του 50% των πωλητών κάθε προϊόντος και με απόσταση πέντε μέτρων ανά πάγκο. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Στο συγκεκριμένο καθεστώς βρίσκονται το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα κορονοϊού.

Τα σημερινά κρούσματα

Προ ολίγου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ οι νέοι θάνατοι ανέρχονται σε 5. Οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι 38.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, τα σχολεία στη χώρα μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε η Νίκη Κεραμέως, η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.