Σε ορεινό όγκο έχει πλέον περιοριστεί η φωτιά που ξέσπασε στις 03:00 τα ξημερώματα στο Σοφικό Κορινθίας με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οι οικισμοί Κόρφος, Ηλιος και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας ενώ έχει μειωθεί και η ένταση των ανέμων που νωρίτερα ήταν ισχυροί. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις μέσα στη δύσβατη δασική περιοχή.

Εξάλλου με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Ασφάλειας Κορίνθου μετέβη στο Σοφικό Κορινθίας για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης επιβεβαίωσε ότι η εικόνα είναι καλύτερη, ενώ τόνισε ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε ποτέ σε οικισμούς, ωστόσο εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα. Το πύρινο μέτωπο κατακαίει έκταση με πεύκα και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Πλέον στο συμβάν επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.


17 περιοχές σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Tο σύνολο του κρατικού μηχανισμού έχει τεθεί σε επιφυλακή για την Παρασκευή 4/9, καθώς με βάση τα προγνωστικά είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα του φετινού καλοκαιριού για την εκδήλωση πυρκαγιών. Συνολικά, σε 17 νομούς της επικράτειας υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας «4» για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, με διαδοχικά μηνύματα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και την αποστολή μηνυμάτων από το 112, μέσω του οποίου ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν αυξημένο κίνδυνο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κατά τη σημερινή ημέρα προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, δύο στοιχεία που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι Περιφέρειες που κινδυνεύουν άμεσα σήμερα Παρασκευή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμεραΠαρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε:

 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
 • (Περιφέρεια Ζακύνθου)
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας) Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς,)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας)
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Η πρόγνωση του meteo

Υποχωρεί το κύμα των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, καθώς από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες κυρίως στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Σήμερα, η ένταση των βορείων ανέμων στα ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα φτάσει τα επτά μποφόρ, ενώ τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο τα οκτώ μποφόρ. Οι ενισχυμένοι άνεμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, σύμφωνα με τον καναδικό πυρο-μετεωρολογικό δείκτη, ο οποίος υπολογίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr και περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες και στα προϊόντα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DISARM.

Τι θα πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες την Παρασκευή

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

 • το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
 • η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
 • η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
 • το κάπνισμα μελισσών,
 • η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.