Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων. Όπως είπε ο ίδιος, είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει κάποια σταθερότητα περίπου στα 250 κρούσματα και όπως τόνισε είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε τα περιστατικά που τώρα εμφανίζονται να περιχαρακωθούν.

«Όσο είμαστε σε σταθερή, έστω και ψηλή κατάσταση η δυνατότητα μείωσης κρουσμάτων υπάρχει». Όμως έσπευσε να επισημάνει πως δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο αύξησης τους. «Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είναι κάτι που τελειώνει σε λίγους μήνες» είπε μεταξύ άλλων ο επιδημιολόγος υπογραμμίζοντας σε αυτό το πλαίσιο πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα και συστήνοντας αυτοπεριορισμό και ελαχιστοποίηση των συναναστροφών με πολύ κόσμο, για 7 ημέρες, σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Παράλληλα, μίλησε για τον ερχομό του εμβολίου από τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα: «Όπως προχωρούν οι μελέτες, θα υπάρξει το εμβόλιο. Γίνεται πρωτοφανής έρευνα». Σημείωσε πως κατά την εκτίμηση του δεν είναι εφικτό αυτό να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα νωρίτερα από τον επόμενο χρόνο.

Έσπευσε να τονίσει πως «το άνοιγμα των σχολείων ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της διαφοράς» εκτίμησε ο κος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας όμως πως για αυτό τον λόγο «τα μέτρα είναι εκεί». Σημείωσε πως δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα όταν θα έχουμε σε έξαρση και τον ιό της γρίπης.

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν οι ιοί όταν συναντηθούν μεταξύ τους ενδέχεται τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του COVID-19 να μειώσουν την διασπορά του ιού της γρίπης ή άλλων ιών τις εποχές» πρόσθεσε αναφέροντας πως σε αυτό το στάδιο όλα τα παραπάνω είναι εικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία τετραπλασιάστηκε μέσα σε λίγες μέρες. Την 1η Αυγούστου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονταν 10 ασθενείς. Ωστόσο, μόλις ένα μήνα μετά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πέμπτης νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 39 άτομα.

Reuters: Τέλη του 2020 οι πρώτες δόσεις για το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει λάβει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν. Τέλος Οκτωβρίου αναμένουν τις πρώτες παρτίδες οι ΗΠΑ. Την είδηση μεταδίδει το Reuters και αφορά την πρώτη παρτίδα από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca. To δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρώτη παρτίδα θα κάλυπτε το 6-7% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε προκαταβολή ύψους 336 εκατομμυρίων ευρώ στην AstraZeneca για να εξασφαλίσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δόσεις του πιθανού εμβολίου της, με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις. «Θέλουμε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια τιμή αλλά και να έχουν ταυτόχρονα το εμβόλιο. Πιστεύω ότι στο τέλος αυτού του έτους θα έχουμε έναν ορισμένο αριθμό δόσεων – ελπίζουμε ότι 30 εκατομμύρια δόσεις », δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις