Έντονη είναι η ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική με την επιστροφή από τις διακοπές των τελευταίων εκδρομέων αλλά και των μαθητών. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ εξήγησε: «Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας, Δημήτρη Παρασκευή, ο οποίος έκανε λόγο για 3ο, 4ο ακόμα και 5ο κύμα κορονοϊού μέσα στον χειμώνα: «Αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε πως «οι νέοι μας ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε».

Έσπευσε να σημειώσει πως μέχρι στιγμής «έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.».

Η εμπλοκή του Μαγιορκίνη με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο

Ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε στο Έθνος και για τη σχέση που έχει με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος των δειγμάτων κορονοϊού μετά την αδυναμία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) αλλά και του ΕΚΠΑ να διεξάγει τον εργαστηριακό έλεγχο. Ο ίδιος ανέφερε πως συνεργάζονταν παλαιότερα με το κέντρο και με δική του πρωτοβουλία παραιτήθηκε, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την επιτροπή για τον κορονοϊό, ακριβώς για να μην υπάρξουν σκέψεις περί σύγκρουσης συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται πως η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με έγγραφό της προς όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας ζητούσε να αποστέλλονται τα δείγματα για τα τεστ του κορονοϊού στο συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις